ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου με φόντο καταλήψεις

eortasmos-gia-tin-epeteio-toy-polytechneioy-me-fonto-katalipseis-2053911

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, που διαμορφώνεται κυρίως από την πρόσφατη προσπάθεια των νέων ηγεσιών των ΑΕΙ να επιβάλουν όρους τάξης και οργάνωσης των ιδρυμάτων, θα πραγματοποιηθεί ο φετινός, 41ος τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, τα ΑΕΙ της Αθήνας θα είναι κλειστά, με στόχο οι φοιτητές να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Βέβαια, η διακοπή λειτουργίας των ΑΕΙ κατά ορισμένους αποτελεί και μία προληπτική ενέργεια αποφυγής τυχόν εκτρόπων από εξωπανεπιστημιακούς κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, αλλά και μετά την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Πάντως, χθες, σε συνέλευση φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής κατά το τριήμερο του εορτασμού, με αποτέλεσμα να αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση της σημερινής συνέλευσης των φοιτητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών που συστεγάζεται με τη Νομική στο κτίριο της οδού Σόλωνος. Εάν σήμερα αποφασιστεί κατάληψη, τι θα πράξουν οι αρχές των δύο σχολών; Θα αφήσουν το εμβληματικό κτίριο της Νομικής ανοιχτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα;

Από την πλευρά της η πρυτανεία του ΕΜΠ έχει καλέσει την κυβέρνηση «με την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και, το κυριότερο, κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας».

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή εορτασμού της 41ης επετείου (στην επιτροπή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ κ.ά.) συνδέει τον εορτασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητεί «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Προκοπή». «Σαράντα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και 70 χρόνια μετά την εκδίωξη των ναζί από τη χώρα μας αντιστεκόμαστε στις πολιτικές εκείνες που σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο διαμορφώνουν συνθήκες επώασης και ανόδου του φασισμού», λέει.