Στο φως ασύλητος τάφος στις Αιγές

Στο φως ασύλητος τάφος στις Αιγές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εκπληξη και από τις Αιγές. Ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο με αρκετά, μάλιστα, κτερίσματα αποκάλυψε η δραστήρια αρχαιολόγος κ. Αγγελική Κοτταρίδη, που έκανε την ανακοίνωση του ευρήματος, σε ανάρτησή της στο Facebook. Οπως μας εξήγησε, έχει διαστάσεις 3,5 μ. x 2 μ. και «δεν είναι βασιλικός». Ανήκει όμως «σε αστό άνδρα που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και χρονολογεί το εύρημα στο 336-323 π.Χ. «Εύπορος αλλά όχι επώνυμος».

Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη αρχαιολόγος για τις ανασκαφές στη νεκρόπολη των Αιγών σημειώνει στο Facebook ότι: «Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλ. “μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ. και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που παρουσιάζουμε για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου… Τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού… Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου, για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

Κρατώντας χαμηλούς τόνους σε τηλεφωνική επικοινωνία, εξηγεί ότι στο σημείο που αποκαλύφθηκε ο τάφος στις Αιγές ανασκάπτει από το 2008 και ότι εκεί υπάρχει μια ολόκληρη τούμπα, ανατολικά της βασιλικής τούμπας. Απέχουν μεταξύ τους περίπου 300 μ. και στο σημείο είχε βρει και παλιότερα κιβωτιόσχημους τάφους.

Το εύρημα εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού προκειμένου να κατασκευαστεί στέγαστρο προστασίας, ενώ το πρωί της Τρίτης αποκαλύφθηκαν τα κτερίσματα.

Βρέθηκε σετ συμποσίου, κρατήρας που ανακάτευαν το κρασί με νερό, χάλκινα και πήλινα ποτήρια, μια κουτάλα-σουρωτήρι καθώς και δύο χάλκινα επιχρυσωμένα στεφάνια. Η ανασκαφέας διευκρινίζει ότι ο κρατήρας είναι ένα κράμα χαλκού που δεν οξειδώνεται, που το υλικό του θυμίζει τον κρατήρα του Δερβενίου, ο οποίος διατηρεί το χρυσό του χρώμα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα κασσίτερου στο κράμα του χαλκού. Ο συγκεκριμένος, που βρέθηκε στις Αιγές, φέρει διακόσμηση ανάγλυφου ανθέμιου.

Τέλος, η αρχαιολόγος στο Facebook δημοσίευσε και μια αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών, σημειώνοντας: «Οι τάφοι αρέσουν γιατί βρίσκουμε ολόκληρα πραγματάκια και έχουν κάτι από τη μαγεία του ταξιδιού στον χρόνο, όμως ας μη γελιόμαστε, το πραγματικά τεράστιας σημασίας έργο είναι το ανάκτορο των Αιγών και η αναστήλωσή του, που θα χρειαστεί πολύ αγώνα για να ολοκληρωθεί… εδώ μια μικρή πρόγευση από το τρισδιάστατο μοντέλο ψηφιακό που κατασκευάζεται… δεν είναι ολόκληρο λείπουν ακόμη στέγες και ανωδομές».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή