Παρενόχληση αεροσκάφους ΥΠΑ από τουρκικό F-16

Παρενόχληση αεροσκάφους ΥΠΑ από τουρκικό F-16

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρενόχληση αεροσκάφους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και καταδίωξή του από τουρκικό μαχητικό σημειώθηκε στο Αιγαίο την Τρίτη. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι Τούρκοι απολογήθηκαν για το συμβάν, το οποίο απέδωσαν σε πρωτοβουλία του πιλότου, ενώ δεσμεύτηκαν ότι ο υπαίτιος θα περάσει από πειθαρχικό.

Το δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος-κονσόλα της ΥΠΑ, τύπου Beechkraft King Air, εκτελούσε την καθιερωμένη, ειδική πτήση για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ραδιοσυχνοτήτων, που αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες της Π.Α. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το αεροσκάφος, που έχει ως έδρα τον αερολιμένα Αθηνών, κινείτο στον εναέριο χώρο των Ψαρών, όταν στον αέρα εμφανίστηκε ένα ζεύγος F-16 της τουρκικής Π.Α. το οποίο άρχισε να το παρενοχλεί. Το αεροσκάφος της Π.Α. έστριψε προς τα δυτικά επιχειρώντας να αποφύγει τα τουρκικά μαχητικά, το ένα όμως εξ αυτών το ακολούθησε και συνέχισε την καταδίωξη ώς τη Μύκονο. Ο Τούρκος πιλότος αποχώρησε μόνο όταν έφτασαν στην περιοχή 2 F-16 της Π.Α. που είχαν σηκωθεί για να τον αναχαιτίσουν.

Το περιστατικό έθεσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε συναγερμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας κ. Ν. Δένδιας συνοδευόμενος από τον ΑΓΕΕΘΑ κατευθυνόταν την ώρα του συμβάντος από τα Ψαρά προς τη Χίο. Ενημερώθηκε αμέσως και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Μ. Κωσταράκος ενημέρωνε τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο. Μέσω της «κόκκινης γραμμής», ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Χ. Βαΐτσης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ζητώντας εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος αντιπτέραρχος απολογήθηκε για τη συμπεριφορά των πιλότων του, τόνισε ότι η καταδίωξη δεν έγινε κατόπιν εντολής αλλά με πρωτοβουλία του πιλότου και υποσχέθηκε στον κ. Βαΐτση, ότι ο υπαίτιος του περιστατικού πιλότος του τουρκικού F-16 θα περάσει από Πειθαρχικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή