Ραντεβού στο ΕΣΥ μέσω e-συστήματος παραπομπών

Ραντεβού στο ΕΣΥ μέσω e-συστήματος παραπομπών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας επεξεργάζεται το υπ. Υγείας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η πρόσβαση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για μη επείγοντα συμβάντα θα μπορεί να γίνεται μέσω των γιατρών του ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι αφού εξετάσουν τον ασθενή και κρίνουν ότι πρέπει να υποβληθούν σε ειδική εξέταση ή κάποια χειρουργική επέμβαση θα «κλείνουν» μέσω ηλεκτρονικού συστήματος το ραντεβού στο κοντινότερο διαθέσιμο νοσοκομείο για τον ασθενή τους.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος –θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους–, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εκτός από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, να μπορούν να παραπέμπουν και άλλοι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στόχος, να τεθεί ένας «φραγμός» στα περιστατικά που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία και τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμια μονάδα υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτών των περιστατικών μπορεί να φτάσει και το 70%, αρκεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να είναι σωστά οργανωμένη και να διαθέτει και μονάδες με 24ωρη εφημερία. Σημειώνεται ότι το 2013 τα δημόσια νοσοκομεία δέχθηκαν 11.883.538 επισκέψεις από εξωτερικούς ασθενείς, εκ των οποίων τα 6.681.198 ήταν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι 4.790.521 στα επείγοντα.

Το σύστημα παραπομπών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας είναι μία από τις δράσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί το υπ. Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή τη στιγμή ως «ανοικτές» χαρακτηρίζονται περίπου 10 δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι η ολοκλήρωση του ελέγχου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες των παραστατικών των διαγνωστικών κέντρων για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για το 2013. Ο έλεγχος για τις ιδιωτικές κλινικές έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η παράδοση του αντίστοιχου πορίσματος για τα διαγνωστικά κέντρα (οι ιδιωτικές εταιρείες είχαν λάβει παράταση 2-3 εβδομάδων για την παράδοση του πορίσματος, το οποίο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου).

Τα ΜΥΣΥΦΑ

«Ανοιχτό» παραμένει και το θέμα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το ενδεχόμενο διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων. Η υποχρέωση της χώρας μας ήταν να διενεργήσει μελέτη σχετικά με το κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα ΜΥΣΥΦΑ, μετά την απευλεθέρωση της τιμής τους. Στην περίπτωση που η μελέτη δείξει ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απευλεθέρωση των δικτύων διανομής των ΜΥΣΥΦΑ. Η μελέτη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε η διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της μελέτης κατά 2-3 μήνες προκειμένου να είναι πληρέστερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή