Ανησυχητική αύξηση παιδικής παχυσαρκίας

Ανησυχητική αύξηση παιδικής παχυσαρκίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και έντονη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών καταγράφεται την τελευταία πενταετία στο λεκανοπέδιο Αττικής. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ποσοστό των παχύσαρκων μαθητών δημοτικού στην Αττική αυξήθηκε από 8,2% το 2009 σε 9,4% το 2013, ανατρέποντας τη σταθερή εικόνα που παρουσίαζε η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας εδώ και πολλά έτη. Επιπλέον, οι μαθητές τρώνε λιγότερο συχνά ψάρια και όσπρια, σε σχέση με το 2009 και παραλείπουν συχνότερα το πρωινό γεύμα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Λάμπρου Συντώση, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Παιδιά όλο Υγεία» της Nestle. Το δείγμα αφορούσε 28.860 εγγεγραμμένους μαθητές Γ΄ και Ε΄ τάξης δημοτικού τη σχολική χρονιά 2009-2010 και αντίστοιχα 30.425 εγγεγραμμένους μαθητές τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην περιοχή της Αττικής.

Οπως κατέδειξε η έρευνα, το ποσοστό παχυσαρκίας στους μαθητές ήταν 8,2% το 2009 και αυξήθηκε στο 9,4% το 2014. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ήταν σταθερά για πολλά χρόνια με μία μικρή τάση μείωσης. «Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, παρατηρήθηκε αυξητική τάση που φέτος έγινε και στατιστικά σημαντική». Από τη μελέτη προκύπτει σχέση μεταξύ εισοδήματος και παιδικής παχυσαρκίας, αφού η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε δήμους της Δυτικής Αττικής με κατοίκους με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα (πάνω από 10% ποσοστά παχυσαρκίας). Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά κυρίως στα βόρεια και τα νότια προάστια, ενώ μικρή αύξηση (7,5%-10% συχνότητα παχυσαρκίας όταν το 2009 ήταν κάτω από 7,5%) καταγράφεται σε κεντρικούς δήμους.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Το ποσοστό των παιδιών που παραλείπουν το πρωινό γεύμα αυξήθηκε από 14,8% που ήταν το 2009 στο 24,9%, ενώ το ποσοστό των παιδιών που απαντούν ότι τρώνε ψάρι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μειώθηκε από 66,2% σε 45,8% και το ποσοστό των παιδιών που τρώνε όσπρια πάνω από μία φορά την εβδομάδα μειώθηκε από 88% στο 68,7%. Στον αντίποδα αυξήθηκε η κατανάλωση λαχανικών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, από 45,1% σε 64,5%. Τεράστια μεταβολή καταγράφεται στο ποσοστό των παιδιών που δηλώνουν ότι τρώνε εκτός σπιτιού πάνω από μία φορά την εβδομάδα και το οποίο μειώθηκε από 65,1% σε 18,5%. Τέλος, τα παιδιά αφιερώνουν πλέον περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη, τόσο τις καθημερινές (39,7% έναντι 29,7% το 2009) όσο και τα Σαββατοκύριακα (58,8% έναντι 44,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή