Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις «δίδυμες» δονήσεις

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις «δίδυμες» δονήσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητά τους για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού δηλώνουν οι υπηρεσίες της πολιτείας. Τα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Υποδομών πραγματοποίησαν χθες συσκέψεις ώστε να ενεργοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό για παν ενδεχόμενο. Πάντως οι σεισμολόγοι είναι γενικά πιο καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Οι «δίδυμες» σεισμικές δονήσεις (μεγέθους 5,1 Ρίχτερ) έγιναν χθες στη 1 τα ξημερώματα, με διαφορά μόλις λίγων λεπτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, οι δονήσεις προήλθαν από απόσταση 81 χλμ. βόρεια – βορειοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό τους εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 28 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας. «Από χθες έχουν γίνει εκατοντάδες μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων 3,9 Ρίχτερ», αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Θανάσης Γκανάς. «Οι δονήσεις προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους 10 χλμ., ένα μικρό υποθαλάσσιο ρήγμα στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση και κλίση προς Βορρά. Το ρήγμα δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο βρίσκεται 18 χλμ. μακριά. Εκτιμώ ότι, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες αλλά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις». Πάντως και αυτή τη φορά αρκετοί σεισμολόγοι εξέφρασαν δημόσια διαφορετικές απόψεις.

Η πολιτεία έσπευσε να δηλώσει την ετοιμότητά της για παν ενδεχόμενο. Στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Β. Κικίλια, με τη συμμετοχή δύο γ.γ., των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής και άλλων επιχειρησιακών στελεχών. Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλας, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί γενική άσκηση ετοιμότητας με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, με εντολή του υπ. Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη αποφασίστηκε η σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ενός επιστημονικού φορέα συμβουλευτικού χαρακτήρα, με σκοπό «την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή