Προβλήματα λόγω μετεγγραφών σε Ιατρική και Σχολή Θετικών Επιστημών

Προβλήματα λόγω μετεγγραφών σε Ιατρική και Σχολή Θετικών Επιστημών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους υποστηρίζουν, ότι θα αντιμετωπίσουν η Ιατρική Σχολή και η Σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού φοιτητών που καλούνται να δεχθούν.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπογραμμίζεται πως, ενώ οι εισαχθέντες για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 είναι 180, αναμένεται ο τελικός αριθμός τους να ανέλθει περίπου στους 420.

«Μία αθρόα, χωρίς ανώτερο όριο εισροή φοιτητών στη Σχολή μας θα είχε πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις και θα οδηγούσε σαφώς σε τέλμα τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης της μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής της χώρας», σημειώνεται.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, εξαιτίας του γεγονότος, ότι από το 2009 οι θέσεις καθηγητών που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης κ.λ.π. δεν προκηρύσσονται με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπαιδευτών, ενώ από το ίδιο έτος, η χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ από την Πολιτεία έχει μειωθεί κατά 70%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ιατρική Σχολή, ζητά άμεση αύξηση της χρηματοδότησης, επανεξέταση του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και άμεση προκήρυξη θέσεων καθηγητών. Από την πλευρά της, η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών εκφράζει την πλήρη αδυναμία της να υποδεχθεί στα Τμήματά της φοιτητές από μετεγγραφή και ειδικά στα Τμήματα όπου απαιτούνται εργαστηριακά μαθήματα.

«Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Τμημάτων της για δεύτερη συνεχή χρονιά για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων υλικών και τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και την έλλειψη κατάλληλου αριθμού εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για την στελέχωσή τους, υποβαθμίζεται η υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων με συνέπεια την αδυναμία άσκησης σε αυτά ακόμη και των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών χωρίς τη προσθήκη μετεγγραφόμενων φοιτητών», τονίζεται.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας έχουν δηλώσει πως περιέρχονται η Νομική Σχολή και το τμήμα Νηπιαγωγών.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις καταλήψεις

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία, προτείνουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών, να λαμβάνονται οι αποφάσεις των φοιτητών συλλόγων για μείζονα θέματα όπως είναι οι καταλήψεις.

«Υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους, αλλά ακριβώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου του 1973, αποτελεί επιτακτικό αίτημα απλής λογικής η αποκατάστασή της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρυτανείας του Ιδρύματος με τίτλο «Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου, 2014», που εκδόθηκε σήμερα, και προστίθεται πως «από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ' ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν».

«Υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών, που έχουν νόμιμα εκλεγεί για να βελτιώσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, είναι να θέσουν ένα τέρμα σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την πλειοψηφία των φοιτητών, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή