«Ας ορίσουν τα ΑΕΙ τους εισακτέους»

«Ας ορίσουν τα ΑΕΙ τους εισακτέους»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα υπ. Παιδείας – ΑΕΙ για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα ανακύψουν λόγω μετεγγραφών. «Μαγκιές θα μας κάνουν; Ωραία, ας πάρουν την αρμοδιότητα για τον ορισμό των εισακτέων, αφού τη διεκδικούν, κι ας πουν στην ελληνική κοινωνία ότι μειώνεται ο αριθμός»! Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απήντησε χθες στα εύλογα αιτήματα των κεντρικών ΑΕΙ για στήριξή τους σε προσωπικό και πόρους ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα φοιτητών από μετεγγραφή. Ουσιαστικά, ο κ. Λοβέρδος πετάει στα ιδρύματα την «καυτή πατάτα» μιας πιθανής μείωσης του αριθμού εισακτέων από το 2015-16, καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι η χρηματοδότηση προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκ νέου θα περικοπεί. Η εκχώρηση στα ΑΕΙ της αρμοδιότητας για ορισμό του αριθμού των εισακτέων, εξυπηρετεί τον κ. Λοβέρδο για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος της μείωσής του, παρότι πιστεύει, όπως είπε, ότι «το μαζικό πανεπιστήμιο δεν είναι ορθολογικό πανεπιστήμιο».

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν τα Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κεντρικό θέμα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων, ενώ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε διατεθειμένος να καταθέσει άμεσα ρύθμιση στη Βουλή. «Μαζί με την αρμοδιότητα, ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων, ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε. Την ίδια στιγμή, δήλωνε αδυναμία να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κεντρικών ΑΕΙ (π.χ. Ιατρική ΕΚΠΑ) για επιπλέον στήριξη σε διδάσκοντες, διοικητικούς, εξοπλισμό, αναλώσιμα, ενώ ο Γ.Γ. του υπουργείου Αθ. Κυριαζής πρότεινε οι πανεπιστημιακοί να κάνουν μαθήματα τα Σαββατοκύριακα για τους από μετεγγραφή φοιτητές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για το 2014, ενώ «για το 2015 πάλι περικοπές θα προβλέπονται». Παράλληλα, είπε ότι «τρώει ξύλο ανελέητο για να παραμείνει το πανεπιστήμιο μαζικό», αλλά αφού του ασκείται τέτοια πολεμική «ας αναλάβουν τα πανεπιστήμια το 2014 της κρίσης την ευθύνη να εφαρμόσουν το ορθολογικό πανεπιστήμιο». «Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα. Μαγκιές θα μας κάνουν; Θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο; Ωραία, ας πάρουν την απόφαση», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, χθες πρώτη όλων, η Σχολή Θετικών Επιστημών Αθηνών δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί μετεγγραφόμενους εάν δεν λάβει οικονομική στήριξη. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία εκφράζει τη λύπη και την πλήρη αδυναμία να υποδεχθεί φοιτητές με τη διαδικασία μεταφοράς θέσης, ιδίως στα Τμήματα με εργαστηριακά μαθήματα» ανέφερε η Σχολή. Στο ΕΚΠΑ για το θέμα χθες συναντήθηκαν κοσμήτορες σχολών και πρόεδροι τμημάτων υπό τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη. Ολοι ζήτησαν επιπλέον χρηματοδότηση, χωρίς να αποκλείουν ως ύστατο μέσο πίεσης την άρνηση έγκρισης αιτήσεων μετεγγραφής, όταν ξεπερνούν το 50% του αρχικού αριθμού εισακτέων. Επίσης, στο ΕΚΠΑ αποφασίστηκε η δημιουργία κατεύθυνσης Ασιατικών Σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή