Ουδεμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης οι σεισμοί της Τρίτης

Ουδεμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης οι σεισμοί της Τρίτης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστική εμφανίζεται στο πόρισμά της η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, το οποίο σήμερα θα παραδώσει στον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Θεωρεί ότι το ρήγμα που έδωσε τους δύο σεισμούς τα ξημερώματα της Τρίτης, ουδεμία σχέση έχει με αυτό της Αταλάντης και χαρακτηρίζει (με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία) ομαλή την μετασεισμική ακολουθία.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι για να βγουν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να περάσουν μερικές ακόμη ημέρες. Για τα τέλη της εβδομάδας ορίστηκε και η πρώτη κοινή συνεδρίαση του Διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου «Αρμαγεδδών», που αφορά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με συμμετοχή του στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα:  

– το ρήγμα που έδωσε τους δύο σεισμούς των 5,1 Ρίχτερ, ουδεμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης και,

– η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Τα μέλη της Επιτροπής ωστόσο, καθιστούν σαφές ότι προκειμένου να εξαχθούν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να περάσουν μερικές ακόμη μέρες. Γι΄ αυτό τα Σεισμολογικά Εργαστήρια της χώρας, καταγράφουν την εξέλιξη του φαινομένου σε εικοσιτετράωρη βάση.

Τα μέλη της Επιτροπής εστίασαν και στην εξέλιξη του φαινομένου, χαρακτηρίζοντας (με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία) την σημειούμενη μετασεισμική ακολουθία, ως ομαλή, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 127 μετασεισμοί μεγέθους από 0,9 έως 3,9 Ρίχτερ.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι όσο διαρκεί αυτή η ομαλή ακολουθία, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο για έναν νέο  ισχυρότερο σεισμό. Χαρακτηριστική η δήλωση στο kathimerini.gr, του καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, όχι όμως μια σεισμική δόνηση μεγέθους ανάλογου (μικρότερου ή ίσου) των δύο που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επισήμανση που έκανε στο βραδινό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Νικήτας Παπαδόπουλος, που τόνισε την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής του Αντισεισμικού Κανονισμού. Του μοναδικού, ίσως, μέσου που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Κι επειδή ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή, συχνά – πυκνά, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς ελέγχουν την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής, όπως είναι και ο σεισμός. Στο πλαίσιο αυτό και η διευρυμένη σύσκεψη στην Κεφαλλονιά, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συχνά – πυκνά γίνονται τέτοιου είδους συσκέψεις προκειμένου να ελεγχθεί η ετοιμότητα των Υπηρεσιών και να αξιολογηθούν τα όποια νέα δεδομένα προκύπτουν.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη των φορέων και Υπηρεσιών, που μετέχουν στο Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο «Αρμαγεδδών». Ένα πρωτόκολλο του στρατού που  αφορά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά εντός του επόμενου διμήνου και προβλέπει κοινή άσκηση, στρατού, αστυνομίας, λιμενικού, πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μηχανικών  στατικότητας κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κτλ), ώστε να εντοπιστούν  τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή