Yπό κατάληψη τελούν ακόμα εμβληματικές σχολές της Αθήνας

Yπό κατάληψη τελούν ακόμα εμβληματικές σχολές της Αθήνας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τόνους επιχειρεί να ρίξει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σχετικά με την πρότασή της οι καταλήψεις να αποφασίζονται από τους φοιτητικούς συλλόγους με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πρόταση που προκάλεσε τις αντιδράσεις αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίες κάνουν λόγο για προσπάθεια κατάργησης των φοιτητικών συλλόγων. Ετσι, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προσπαθούν να ενισχύσουν το μέτωπο των καταλήψεων. Υπό κατάληψη, πάντως, παραμένουν λίγες αλλά εμβληματικές σχολές της Αθήνας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η πρυτανεία του ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες «σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί». «Για εμάς, η μόνη λύση είναι η υπεράσπιση και η αναβάθμιση των συλλογικών δομών συζήτησης και απόφασης των φοιτητικών συλλόγων, ως αναπόσπαστο μέρος του αγώνα μας ενάντια στην καταστολή, την πειθάρχηση και συνολικά στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου που θέλουν να μας επιβάλουν. Η νεολαία έχει βγει ήδη μπροστά για να γράψει το τέλος αυτής της κυβέρνησης και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Ούτε βήμα πίσω! Ούτε μέρα χαμένη!» απάντησε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεολαία του ΚΚΕ, που έκανε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλύπτοντας την είσοδο των Προπυλαίων με γιγαντιαίο πανό που έλεγε «Τον αγώνα μας για δωρεάν σπουδές, για ολοκληρωμένη μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα δεν θα τον σταματήσει κανείς», ανέφερε ότι «οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Θα παλέψουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε.». Στο δελτίο των υπό κατάληψη σχολών και τμημάτων στο ΕΚΠΑ προστέθηκαν χθες το Μαθηματικό (έως την προσεχή Πέμπτη), δίπλα στην πρώην ΝΟΠΕ και την Κοσμητεία της Ιατρικής (έως σήμερα).

Στο Πολυτεχνείο

Στο ΕΜΠ κατάληψη αποφασίσθηκε χθες στην Αρχιτεκτονική (έως και τη Δευτέρα) και τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, ενώ στο κτίριο Διοίκησης φοιτητές κάνουν ουσιαστικά συμβολική κατάληψη, αφού χθες το κτίριο εξυπηρέτησε χωρίς προβλήματα το κοινό. Χθες, μάλιστα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, ενώ ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιω. Γκόλιας ανέφερε ότι «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να ακούμε τις απόψεις των φοιτητών συνεδριάζοντας με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κινητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για να κερδίσουν τη συνέλευση των φοιτητών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, όπου διδάσκει ο κ. Γκόλιας, καθώς φέρεται να προσήλθαν ακόμη και… «βετεράνοι φοιτητές που εμφανίζονται μόνο στις φοιτητικές εκλογές». Εντυπωσιάζει, επίσης, η απόφαση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής που πήρε 107 ψήφους επί συνολικά 163 φοιτητών που μετείχαν, η οποία θυμίζει λίγο λειτουργία… σοβιέτ. «Αποφασίζουμε όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις. Οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μιλάει εξ ονόματος της Γενικής Συνέλευσης να δεσμεύεται από την πιο πρόσφατη απόφασή της και να λογοδοτεί σε αυτήν. Κάθε συντονισμός να γίνεται στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων» λέει στην πρώτη της παράγραφο.

Βέβαια, από πανεπιστημιακούς κρίνεται πολιτικά άτοπο το αίτημα των φοιτητών, ο πρύτανης και η Σύγκλητος του ΕΜΠ να καταδικάσουν τις ενέργειες του κ. Φορτσάκη στο ΕΚΠΑ.

Απειλείται το εξάμηνο

Το δελτίο των καταλήψεων συμπληρώνουν η σημερινή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα η κατάληψη και απειλείται πλέον το εξάμηνο, ενώ η εξεταστική περίοδος του φθινοπώρου έχει χαθεί. Από τη Δευτέρα θα αρχίσει νέος γύρος συνελεύσεων για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή