Κόντρα μεταξύ ΥΠΕΚΑ – Δούρου για τους ΧΥΤΑ

Κόντρα μεταξύ ΥΠΕΚΑ – Δούρου για τους ΧΥΤΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών μέσα στο επόμενο δεκαήμερο επιθυμεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, έστω και με προσωρινές μεθόδους. Στόχος είναι να μειωθεί το πρόστιμο που θα επιβληθεί από το Ευρωδικαστήριο στη χώρα στις 2 Δεκεμβρίου.

Πάντως, οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ προκάλεσαν νέα «κόντρα» με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις με τις αρχές των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου έως τις 2 Δεκεμβρίου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ΧΥΤΑ, ει δυνατόν όλοι. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μέσω της μεταφοράς των απορριμμάτων σε γειτονικούς, νόμιμους ΧΥΤΑ (όπου υπάρχουν) και της αδειοδότησης της «προσωρινής διαχείρισης» (λ.χ. δεματοποίηση και αποθήκευση). Σημείωσε δε ότι δεν θα δοθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για χωματερές.

Τι δεν έχει γίνει; Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει ακόμη το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ), οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται, σχεδόν όλοι, υπό αναθεώρηση, εκτός του ΠΕΣΔΑ της Κρήτης που έχει εγκριθεί. Η κ. Γιαννακοπούλου, πάντως, υποστήριξε ότι η ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση και υποχρεώνει τους ΠΕΣΔΑ να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ δεν αφορά την Αττική. «Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να ακολουθεί τον εθνικό σχεδιασμό και τις αιρεσιμότητες του ΕΣΠΑ», ανέφερε. Δεν έδωσε, ωστόσο, επαρκείς εξηγήσεις για τη χρησιμότητα της ρύθμισης, καθώς οι νέες προτεραιότητες της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από διετίας.

Πάντως, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν έδειξε να πείθεται για τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ. Οπως δήλωσε χθες, με τη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ «επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή