Λογοτεχνία στις πανελλαδικές για όλους

Λογοτεχνία στις πανελλαδικές για όλους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτο επιστημονικό πεδίο δημιουργείται στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Παράλληλα, επανεισάγεται η Λογοτεχνία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα αντικείμενα για όλους τους υποψηφίους, παρότι η αρχική σχεδίαση ήταν να εξετάζονται μόνο οι υποψήφιοι για σχολές ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών. Αυτά προβλέπονται σε τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και θα συζητηθούν σήμερα. Ειδικότερα:

• Οι υποψήφιοι του το πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών θα επιλέγουν υποχρεωτικά ανάμεσα σε Χημεία και Πληροφορική, ανάλογα με τις Σχολές όπου επιθυμούν να εισαχθούν. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι δημιουργείται έκτο επιστημονικό πεδίο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Κ» την περασμένη Παρασκευή.

• Υστερα από τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική πρόθεση του υπουργείου Παιδείας (για διατήρησή της μόνο για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών επιστημών), παραμένει η εξέταση της Λογοτεχνίας για όλους τους υποψηφίους ως έχει με βάση τον νόμο 4186/2013 για το Νέο Λύκειο.

• Ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος θα ορίζεται με υπουργική απόφαση έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους για τις εξετάσεις του επόμενου έτους. Μάλιστα για ένα από τα μαθήματα ανά Σχολή, ο συντελεστής θα ορίζεται με πρόταση της ΑΔΙΠ.

• Δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν τμήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, ισπανικών, ιταλικών, για την προετοιμασία των μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα (π.χ. αρχιτεκτονικές κ.λπ.).

• Γίνεται πιο αυστηρή η αντιμετώπιση εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε εγκλήματα όπως η παιδεραστία. Συγκεκριμένα, θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία με μόνη την άσκηση εις βάρος τους ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». Τώρα απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.

• Επαγγελματική αναγνώριση θα μπορούν να πάρουν οι πτυχιούχοι κολεγίων που έχουν πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό. Η ρύθμιση αφορά τα κολέγια που ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα χωρών πλην της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως οι ΗΠΑ. Βέβαια, ορισμένοι θεωρούν ότι εάν αρκεί μόνο η πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό, οδηγούμαστε στην πράξη σε θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή