Σε ύφεση τα κρούσματα έιτζ σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών

Σε ύφεση τα κρούσματα έιτζ σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών έιτζ σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται εφέτος στη χώρα μας. Μετά το «εφιαλτικό» 2012, όταν το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 514 νέα κρούσματα έιτζ σε αυτόν τον πληθυσμό, έναντι μόλις 15 το αντίστοιχο διάστημα του 2010, η επιδημία στους χρήστες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας «εξασθενεί». Το 2013, το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 239 νέα περιστατικά έιτζ σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και φέτος 84 (μείωση της τάξης του 64%). Στο σύνολο του πληθυσμού, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2014, δηλώθηκαν 654 νέα περιστατικά ή αλλιώς 5,9 ανά 100.000 πληθυσμού, η πλειονότητα των οποίων αφορά άνδρες (86,1%). Πέρυσι η αναλογία ήταν 7,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 και το 2012 -στην κορύφωση της επιδημίας μεταξύ χρηστών ναρκωτικών ουσιών- ήταν 9,5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Συνέδριο στην Αθήνα

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τα νέα δεδομένα εξέφρασαν χθες οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του έιτζ, Μ. Λαζανάς, Ε. Σαμπατάκου, Α. Αντωνιάδου, Γ. Χρύσος και Β. Παπαρίζος με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εϊτζ που ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα. «Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», σημείωσε ο κ. Λαζανάς, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπενθυμίζοντας ότι σε παρόμοιες επιδημίες άλλων χωρών υπήρξε νέα έξαρση του έιτζ έπειτα από μία περίοδο πτώσης. Πρόσθεσε ότι έχουν σταματήσει στην Αθήνα τα προγράμματα καταγραφής των τοξικομανών φορέων, ενώ ενδέχεται να έχουν αλλάξει και οι «πιάτσες» ναρκωτικών στην Αθήνα.

Πάντως, η κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, επιστημόνων και ΜΚΟ) είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός οροθετικών αυτής της ομάδας πληθυσμού, να λαμβάνει θεραπεία. Ενδεικτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης καταγραφής τοξικομακών που αντιμετωπίστηκαν σε ειδικές μονάδες λοιμώξεων νοσοκομείων του ΕΣΥ (διενεργείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι εν εξελίξει). Μέχρι στιγμή έχουν καταγραφεί 260 τοξικομανείς, εκ των οποίων οι 147 παρακολουθούνται από μονάδα λοιμώξεων του ΕΣΥ, ενώ το 71% αυτών έχει συμμόρφωση στη θεραπεία.

Οι επιστήμονες, αφού ξεκαθάρισαν ότι στην Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, τα άτομα με έιτζ λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία βάσει της οποίας λαμβάνουν επίδομα. Σήμερα πρέπει να εξεταστούν σε ΚΕΠΑ και να κριθούν βάσει ορισμένων ιατρικών κριτηρίων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%. Οι γιατροί προτείνουν αυτομάτως να θεωρείται ότι οι οροθετικοί έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% -καθώς στο παρελθόν είχαν καταγραφεί μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών που απείχαν από τη θεραπεία ώστε να «πιάσουν» τα κριτήρια- και να τους χορηγείται το επίδομα (780 ευρώ) με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή