Προσωρινή φιλοξενία των 591 μεταναστών στην Ιεράπετρα

Προσωρινή φιλοξενία των 591 μεταναστών στην Ιεράπετρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ιεράπετρας στην Κρήτη εγκαταστάθηκαν από χθες το απόγευμα οι 591 μετανάστες που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Baris», υπό σημαία Κιριμπάτι, το οποίο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στις 25 Νοεμβρίου, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο είχε σαλπάρει στις 19 του μηνός και παρουσίασε βλάβη την περασμένη Δευτέρα και ύστερα από λίγες ώρες εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αμέσως κινητοποιήθηκε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός, στήθηκε επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου, το οποίο αγκυροβόλησε σε απόσταση περίπου μισού μιλίου από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Αντρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ανέβηκαν επάνω στο σκάφος προκειμένου να ερευνήσουν την πιθανότητα να υπήρχαν οπλισμένα άτομα. Συνελήφθησαν τα 7 μέλη του πληρώματος, δύο άτομα που φέρονται ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης (δεν αποκλείεται άλλοι διακινητές να είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα το σκάφος) και 12 μετανάστες, που προκάλεσαν ταραχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θεωρείται πιθανό επάνω στο σκάφος να επέβαιναν επικίνδυνα στοιχεία. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Σύρους, ενώ υπάρχουν και άτομα άλλων εθνικοτήτων, Αφγανοί, Ιρανοί και Ιρακινοί. Υπάρχουν πολλές οικογένειες. Οι περισσότεροι μετανάστες υποδέχθηκαν τους λιμενικούς με χαρά και ανακούφιση, ωστόσο λίγοι από αυτούς αντέδρασαν, αρνούμενοι για λίγη ώρα να αποβιβαστούν και ζητώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Ιταλία.

Στελέχη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ έλεγξαν τους επιβαίνοντες χωρίς να διαπιστώσουν κάποιο ύποπτο κρούσμα Εμπολα ή άλλης λοιμώδους νόσου. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε με το βοήθεια της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Υδρα». Μια έγκυος γυναίκα διακομίστηκε με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα καθώς παρουσίασε αιμορραγία. Συνολικά οκτώ άτομα νοσηλεύτηκαν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, από τους οποίους οι τρεις είχαν ελαφριά τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα, ενδεχομένως από καβγά που είχαν μεταξύ τους. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ξηρά με μικρότερα σκάφη, καταγράφηκαν και οδηγήθηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ιεράπετρας, όπου θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες. Αμέσως τους προσφέρθηκαν τρόφιμα, κουβέρτες και καθαρά ρούχα. Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν τουαλέτες και λουτρά οπότε οι μετανάστες έκαναν μπάνιο με ζεστό νερό.

Στο επόμενο διάστημα οι Αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν τους 591 μετανάστες που, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. με τις τοπικές αρχές, θα φιλοξενηθούν στο γήπεδο για περίπου μία εβδομάδα. Τον συντονισμό των ενεργειών ανέλαβαν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, με πρώτη την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Στην Ιεράπετρα έχουν μεταβεί και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου (για να ενημερώσουν σχετικά με τον τρόπο υποβολής αιτήματος ασύλου), της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (για τη νομική ενημέρωση) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη δυνατότητα εθελουσίας επιστροφής στις χώρες τους (κάτι που ωστόσο δεν αφορά τους Σύρους). Παράλληλα, ΜΚΟ, εθελοντές και απλοί πολίτες προσέφεραν βοήθεια στις Αρχές, φέρνοντας ρούχα, κουβέρτες και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Οι Σύροι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κινητοποίηση και η απεργία πείνας που πραγματοποιούν στην πλατεία Συντάγματος Σύροι πρόσφυγες. Βασικό τους αίτημά η δυνατότητα να φύγουν νόμιμα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε. Οπως κατήγγειλε στην «Κ» ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. Αγγελος Συρίγος, άτομα που εμφανίζονται ως συντονιστική επιτροπή των Σύρων απεργών, εμποδίζουν την ενημέρωσή τους σχετικά με το πολιτικό άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή