Σύγχυση και εξαπάτηση για τους Σύρους απεργούς πείνας

Σύγχυση και εξαπάτηση για τους Σύρους απεργούς πείνας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση από άτομα που συμμετέχουν στο συντονισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν, διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής  του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, όπως κατήγγειλε σήμερα στην «Κ». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι Σύροι έχουν εντελώς λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με την ελληνική νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο ίδιος με τους Σύρους πρόσφυγες, διαπίστωσε ότι η ενημέρωση που είχαν πάρει ήταν εντελώς λανθασμένη. Συγκεκριμένα, είχαν ενημερωθεί ότι θα δοθεί άσυλο σε μόλις 15 άτομα και ότι οι υπόλοιποι θα απελαθούν έπειτα από 6 μήνες, όπως αναφέρει το χαρτί της αναστολής της απέλασης που έχουν στα χέρια τους.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο Εσωτερικών είχε τονίσει ότι περίπου 15 άτομα θα εξετάζονται καθημερινά σχετικά με το αίτημα ασύλου εφόσον το υποβάλλουν. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό η εξάμηνη αναστολή της απέλασης θα ανανεώνεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι εχθροπραξίες στη Συρία, κάτι που έχει γίνει ήδη δύο φορές. Ο κ. Συρίγος καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στελεχών του ΥΠΕΣ με τους Σύρους πρόσφυγες ομάδα πέντε ατόμων που εμφανίστηκε ως συντονιστικό όργανο της κινητοποίησης παρεμπόδισε τη συνάντηση, διακόπτοντας την ενημέρωση. Επίσης, σήμερα (Τετάρτη) 4 γυναίκες υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησαν να μοιράσουν έντυπο υλικό γραμμένο στα ελληνικά – αγγλικά – αραβικά για να ενημερώσουν τους Σύρους σχετικά με τη διαδικασία ασύλου. Τα φυλλάδια που μοίρασαν δύο από αυτές συγκεντρώθηκαν αμέσως από άτομα που εμφανίζονται ως συντονιστικό, ενώ η πρόσβαση των δύο άλλων υπαλλήλων παρεμποδίστηκε.

Την ίδια ώρα, το ποσό των 101,95 ευρώ αναγκάστηκε να καταβάλει στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο για εξετάσεις Σύρος πρόσφυγας-απεργός πείνας από την πλατεία Συντάγματος. Ο πρόσφυγας μεταφέρθηκε προχθές με ασθενοφόρο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκρατείου καθώς είχε αισθανθεί αδυναμία, πονοκέφαλο και ζαλάδα λόγω τριήμερης απεργίας πείνας στην οποία δήλωσε ότι συμμετείχε. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ υποβλήθηκε και σε σειρά αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων. Παρέμεινε στο νοσοκομείο έως τις 11 μ.μ. οπότε και εξήλθε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιπποκρατείου, «στο ταμείο του νοσοκομείο ζητήθηκε από τον συνοδό του πρόσφυγα να απαντήσει εάν ο ασθενής άνηκε σε κάποια από τις κατηγορίες που σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δωρεάν περίθαλψης. Ο συνοδός δήλωσε ότι επρόκειτο για υπήκοο τρίτης χώρας (Συρίας), ο οποίος δεν βρισκόταν στην Ελλάδα νομίμως ούτε διέμενε νομίμως στη χώρα. Κατόπιν τούτου κατεβλήθη το οφειλόμενο ποσό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή