«Κλειστά» για ασφαλισμένους ιδιωτικά κέντρα

«Κλειστά» για ασφαλισμένους ιδιωτικά κέντρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την τσέπη τους θα κληθούν να πληρώσουν από μεθαύριο τις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα και εργαστήρια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ξεκινούν από Δευτέρα επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για το «κούρεμα» σχεδόν του 50% των χρεών του Οργανισμού για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους το 2013 και το 2014, μέσω του clawback. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όταν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει τη δαπάνη. Επίσχεση παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν μεθαύριο και οι ιδιωτικές κλινικές, που διαμαρτύρονται για ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 310 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εξαγγελίες για επίσχεση και απειλεί με διακοπή της συνεργασίας με όσους παρόχους προχωρήσουν σε αυτήν την κινητοποίηση. Καλεί δε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να βεβαιώνονται ότι ο πάροχος στον οποίο απευθύνονται δεν συμμετέχει στην επίσχεση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με το σύνολο της δαπάνης για τις υπηρεσίες που θα πάρουν. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους έχει ήδη αποπληρωθεί, ενώ και η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του Οργανισμού υλοποιείται κανονικά, εντός των ορίων του κλειστού προϋπολογισμού του. Τονίζει δε ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ η κατάργηση του clawback για το 2015 και καλεί τους παρόχους σε συνεργασία στην κατεύθυνση αυτή.

«Η εξαγγελία για επίσχεση είναι, με βάση τα ανωτέρω, αβάσιμη και στρέφεται κατά των πολιτών και των αναγκών τους. Η διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους παραβιάζει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων, συνιστά μονομερή παραβίασή τους και θέτει εκτός του δικτύου των συμβεβλημένων παρόχων όσους την εφαρμόσουν», λέει ο ΕΟΠΥΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή