Χ. Αθανασίου: «Αναρμόδιο το υπ. Δικαιοσύνης στο θέμα εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων»

Χ. Αθανασίου: «Αναρμόδιο το υπ. Δικαιοσύνης στο θέμα εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρμόδιος στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και παραπέμπει το ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ρωμανός παραμένει φρουρούμενος σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει, καταρχάς, ότι «θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις, στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα και για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά Καταστήματα Κράτησης της χώρας».

Και προσθέτει: «Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς, προτείνει, καταρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ' αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» και καταλήγει: «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή