Έφυγε από τη ζωή ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου

Έφυγε από τη ζωή ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον Ασωπό, ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, έφυγε από την ζωή. Ο μαχόμενος χημικός κηδεύτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, έχοντας χάσει την μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θ. Παντελόγλου είχε παρατηρήσει από το 1999 το αυξημένο ρυπαντικό φορτίο στο νερό των Οινοφύτων και προχωρώντας σε αναλύσεις κατέγραψε την παρουσία μεγάλων συγκεντρώσεων σε βαρέα μέταλλα. Προχώρησε στην ανάδειξη του προβλήματος, παρά την αδιαφορία της Πολιτείας και τον πόλεμο των βιομηχανικών συμφερόντων. Πήρε πρωτοβουλία και το 2007 έστειλε δείγματα νερού στο Χημείο του Κράτους, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου, ενός στοιχείου καρκινογόνου, αποδεικνύοντας έτσι την βαριά ρύπανση των νερών του Ασωπού από τις βιομηχανίες και την δηλητηρίαση του υδροφόρου ορίζοντα. Η αποκάλυψη αυτή έδωσε νέα ώθηση στην κινητοποίηση των κατοίκων και των περιβαλλοντικών φορέων για να παύσει η ρύπανση της περιοχής.

Ο Θ. Παντελόγλου ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ο Θ. Παντελόγλου, εκλεκτός επιστήμονας (με μάστερ Βιοχημικός Μηχανικός), κοινωνικά μάχιμος και περιβαλλοντικά ευαίσθητος άνθρωπος, δίδαξε με την ζωή και το έργο του πόσο σημαντικό είναι να παραμένει κανείς πιστός στις αρχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή