Και νέες παρεμβάσεις φοβούνται οι φαρμακοποιοί

Και νέες παρεμβάσεις φοβούνται οι φαρμακοποιοί

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι φαρμακοποιοί που παρακολουθούν στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών, υπό τον φόβο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθούν όταν και εφόσον η τρόικα επιστρέψει στην Ελλάδα, θα τεθεί ξανά θέμα εφαρμογής όλων των μέτρων που προέβλεπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, μεταξύ των οποίων είναι και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου, ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την επαναφορά της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος δήλωσε χθες: «Οι δήθεν στρεβλώσεις στην αγορά, που εμφανίζουν οι αυτόκλητοι σωτήρες ότι θα διορθώσουν, δεν θα οδηγήσουν παρά μόνο στην καταστροφή και την αποσύνθεση του φαρμακευτικoύ κλάδου που επιτελεί ένα επιστημονικό λειτούργημα προς την κοινωνία».

Ο κ. Λουράντος διευκρινίζει ότι ο Σύλλογος δεν θα δεχθεί νέες παρεμβάσεις στα φαρμακεία και καταλήγει «ότι κάποιοι θέλουν να αρπάξουν τα φάρμακα και να τα μετατρέψουν σε εμπόρευμα για τα σούπερ μάρκετ. Το ξέρουμε. Μόνο που εμείς δεν θα τους αφήσουμε. Αρκετά με τον κλάδο των φαρμακοποιών».

Η αρχική έκθεση του ΟΟΣΑ πρότεινε, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να ανοίγει φαρμακείο και προέβλεπε τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείου. Στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Μαρτίου, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει στο να μην μπορεί κάποιος που δεν είναι φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο. Απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ έγινε μόνο σε επίπεδο τιμών, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή