Πρόστιμο 10 εκατ. για τις χωματερές

Πρόστιμο 10 εκατ. για τις χωματερές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα μαλακά» έπεσε τελικά η Ελλάδα για τις χωματερές. Η χώρα υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει όλους τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων. Και επιπλέον 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση, με τον χρόνο να ξεκινά να μετρά τον Ιούνιο του 2015. Είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας υποχρεώνεται στην καταβολή προστίμου για απορρίμματα, μετά την υπόθεση του Κουρουπητού Χανίων.

Χθες, λοιπόν, το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας (και της Ιταλίας για ανάλογη υπόθεση). Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το πρόστιμο είναι το μισό από αυτό που πρότεινε τον Αύγουστο η εισαγγελέας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει άμεσα 10 εκατ. ευρώ (αντί 22 εκατ. ευρώ της εισαγγελικής πρότασης), ως μέτρο αποτρεπτικού χαρακτήρα. Και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (αντί 54.450 ευρώ ημερησίως) για τις 70 ενεργές χωματερές του Μαΐου του 2014 και τις 223 προς αποκατάσταση, μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως. Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται κάθε εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που και έκλεισε και αποκαταστάθηκε (από τις προαναφερθείσες 293). Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι η πρώτη καταβολή του εξαμηνιαίου προστίμου (τον Ιούνιο του 2015) θα γίνει με βάση τα δεδομένα ενός εξαμήνου από τώρα και όχι τα σημερινά, δηλαδή η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων χωματερών και να απομειώσει σημαντικά το πρόστιμο που θα καταβάλλει. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ευνοϊκή ήταν η χθεσινή απόφαση, αρκεί θα θυμηθούμε ότι το 2000 η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει 5,4 εκατ. ευρώ για μία μόνο χωματερή, στον Κουρουπητό Χανίων.

Πώς αντέδρασε το ΥΠΕΚΑ στην εξάμηνη «ανάσα» που έδωσε χθες το Ευρωδικαστήριο; «Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις ενέργειες ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ με στόχο τον μηδενισμό τους και την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης», αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ. «Παράλληλα, διεκδικούν τη χρησιμοποίηση των χρηματικών προστίμων για τη χρηματοδότηση έργων κατασκευής υποδομών υποκατάστασης των χωματερών».

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, οι ενεργές χωματερές είναι 39, εκ των οποίων οι 12 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι 10 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 4 στη Δυτική Ελλάδα, από 3 στην Αττική (Υδρα, Κύθηρα, Αντικύθηρα), τα Ιόνια νησιά και τη Στερεά, 2 στο βόρειο Αιγαίο και από μία στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Δράμα) και Κρήτης (Γαύδος). Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο δηλώθηκε ότι έκλεισαν 8 χωματερές στην Πελοπόννησο και άλλες δύο σε άλλες περιοχές. Πάντως, όπως επισημαίνει το υπουργείο, από τις 39 χωματερές οι 21 βρίσκονται σε μικρά νησιά.

Οσον αφορά τις προς αποκατάσταση χωματερές, 63 βρίσκονται υπό αποκατάσταση, 127 σε φάση δημοπράτησης και 55 σε φάση ολοκλήρωσης των μελετών. Μέσα στο έτος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση 25 κλειστών χωματερών και μέσα στο 2015 θα αποκατασταθούν οι υπόλοιπες 220.

Οσον αφορά τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα 75 ΧΥΤΑ, 54 σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), 31 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), καθώς και 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Υπό κατασκευήν βρίσκονται 19 νέοι ΧΥΤΑ, 17 επεκτάσεις ΧΥΤΑ και 34 ΣΜΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή