Νάουσα: Η πόλη του κρασιού «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του

Νάουσα: Η πόλη του κρασιού «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη να υποδεχτεί χιλιάδες αστικούς εξερευνητές, φίλους της μοναδικής ποικιλίας «Ξινόμαυρο» είναι η πόλη του κρασιού, η Νάουσα, η οποία από τις 12 ως τις 14 Δεκεμβρίου θα φιλοξενήσει ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, του συνόλου των οινοπαραγωγών της περιοχής. Οι εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στην «κουλτούρα του Ξινόμαυρου», όπως αναφέρουν οι εμπνευστές τους, διοργανώνονται από το Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας «Νάουσα Οίνος / Naoussa Wine», σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου Εστίασης Νάουσας.

Τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει ο πολυχώρος πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ, ένα ακίνητο- κληροδότημα της παλαιότερης βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τη μετάβαση από την παραδοσιακή στη μοντέρνα Νάουσα, με έμφαση στο κρασί (Σάββατο 13 Δεκεμβρίου / 11:00 – 13:30), εκδήλωση για τον συνδυασμό του Ξινόμαυρου με τα εδέσματα που τού ταιριάζουν (Wine-N-Food pairing, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου / 19:00 – 20:00) και μια ιδιαίτερη εξερεύνηση του «terroir» (σ.σ. αμπελουργική περιοχή) της Νάουσας μέσα από διαδραστικά παιχνίδια (Σάββατο 13 Δεκεμβρίου / 17:00 – 18:00).

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις για την ανακάλυψη του κόσμου του κρασιού με ειδικές δράσεις για τα παιδιά, τη σύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με την τέχνη και τον πολιτισμό και γευστικές δοκιμές Ξινόμαυρου από το σύνολο των οινοπαραγωγών συνοδεία παραδοσιακών εδεσμάτων από τοπικούς παραγωγούς. Παράλληλα η ατζέντα θα περιλαμβάνει μια ξενάγηση στο μαγικό κόσμο των μανιταριών με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργο Κωνσταντινίδη, αλλά και των χειροποίητων ελληνικών πούρων.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, η πόλη της Νάουσας θα φιλοξενεί παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Ξινόμαυρο: ανοικτές πόρτες στα οινοποιεία της περιοχής με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές και προνομιακές εκπτώσεις στα εστιατόρια και στα καφέ –μπαρ της πόλης.

Η Φιλαρμονική, ο Ιππικός Όμιλος, ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού Νάουσας και η χορωδία της Νάουσας θα μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε μια γιορτή που χτυπά στο ρυθμό του Ξινόμαυρου. Ο Όμιλος «Γενίτσαροι & Μπούλες» και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών & Συνέχισης της Ναουσαίικης Παράδοσης «Κονάκι» θα είναι επισκέψιμα καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή