Υψηλός ο δείκτης διαφθοράς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει την κατάταξή της την τελευταία διετία, παραμένει στις χώρες με υψηλό δείκτη διαφθοράς, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014.

Βάσει της έκθεσης που αφορά την αξιολόγηση 175 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση και βαθμολογείται με 43 στα 100 όσον αφορά τον δείκτη διαφθοράς. «Υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Κώστας Μπακούρης, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών δικαιούχων εταιρειών ενισχύουν την πάταξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ οι πιο αδιάφθορες η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη.

Παγκοσμίως, η Διεθνής Διαφάνεια διαπιστώνει επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η διαφθορά παρουσιάζει αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες. Παράδειγμα η Κίνα, που κατέλαβε την 100ή θέση, ωστόσο ο δείκτης της έπεσε (δηλαδή η διαφορά αυξήθηκε) κατά 4 βαθμούς. Αντίστοιχα, η Τουρκία κατετάγη 64η χάνοντας πέντε βαθμούς στον δείκτη διαφθοράς.

Η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραμένουν σημαντικό πρόβλημα και για τις χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). «Δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα για πετρελαϊκό κολοσσό που χρησιμοποιεί κρυφές εταιρείες για να δωροδοκήσει πολιτικούς στη Βραζιλία (43 βαθμοί), για στελέχη στην Ινδία (38) που διατηρούν λογαριασμούς στον Μαυρίκιο (54), καθώς και για Ρώσους (27) που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο (63)», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ως προς την Τουρκία, η Διεθνής Διαφάνεια διαπιστώνει ότι «η γενική αντίληψη της διαφθοράς αυξήθηκε σημαντικά» κυρίως λόγω «μιας σειράς ερευνών και απαγγελιών κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων στην κυβέρνηση».

Η έκθεση για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη. Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η διαφθορά και καθορίζει τον δείκτη της συλλέγοντας απόψεις εμπειρογνωμόνων οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή