Τα 20 επιτυχημένα χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Τα 20 επιτυχημένα χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Μία διαδρομή 20 ετών, γεμάτη επιτυχίες, διείσδυση στην κοινωνία και χιλιάδες παιδιά εκτεθειμένα στη διαδικασία της δημιουργίας, είναι λόγος για να γιορτάσει κανείς. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι από τα λίγα του είδους στον κόσμο και δικαιούται να περηφανεύεται ότι κάθε μέρα, στο νεοκλασικό κτίριο της Πλάκας (Κόδρου 9), οι ειδικοί μουσειοπαιδαγωγοί περνούν δημιουργικές ώρες με μαθητές σχολείων. Είναι μία φιλήσυχη, εκ των έσω, αθόρυβη επανάσταση που συμβάλλει στη διαμόρφωση αυριανών πολιτών με αυτοεκτίμηση.

Την περασμένη Παρασκευή, σε μία μεγάλη εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, τιμήθηκε αυτή η διαδρομή. Η αφήγηση της ιδρύτριας του Μουσείου, Φαίης Σταμάτη, ήταν ένα χρονικό που αξίζει να αποθησαυριστεί όπως και οι ματιές που μας έδωσαν η Angela Goldin, διευθύντρια του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης του Οσλο και οι Zuzana Flaskova και Aντζελα Διακοπούλου, που παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης της BP και της Unilever σε συνεργασία με την Tate Modern. Από την Ιαπωνία, η βιντεοπαρουσίαση του εκεί Μουσείου Παιδικής Τέχνης από τον διευθυντή του, Takashi Terao, συμπλήρωσε το διεθνές κλίμα.

Η Εύα Σταμάτη, που έχει αναλάβει με πάθος τη διεύθυνση, έχει θέσει ως στόχο τη μακροημέρευση και την ανάπτυξη του Μουσείου. Είναι ένα δυναμικό και δημιουργικό κύτταρο που έχει συσπειρώσει ανθρώπους με πείρα στη δημιουργία εικαστικών γεγονότων, όπως τη Λουίζα Καραπιδάκη και την Ιριδα Κρητικού. Η τελευταία επιμελήθηκε την τρέχουσα έκθεση «20 παιδικά έργα τέχνης + 20 καλλιτέχνες» που παρουσιάζεται στον «Ιανό», με μία συναρπαστική αντιπαράθεση παιδικών σχεδίων και σύγχρονων έργων τέχνης σε διάλογο, έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ηρα Βλαχάκη, Γιώργος Βορρές, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Δαμοπούλου, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Λάβδας, Παναγιώτης Μαρίνης, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κυριάκος Μορταράκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νότα Τσίτουρα, Βάσω Τρίγκα και Αθηνά Χατζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή