Εξ αποστάσεως φοίτηση για Ρωμανό

Εξ αποστάσεως φοίτηση για Ρωμανό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέσα από τις φυλακές θα έχουν υπόδικοι-κατάδικοι, όπως ο Νίκος Ρωμανός, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση. Μέσω της ρύθμισης, την οποία εξήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, θα δίνεται η δυνατότητα στους εγκλείστους να παρακολουθούν μαθήματα δι’ αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως, στα πρότυπα του ανοιχτού πανεπιστημίου. Οι κρατούμενοι φοιτητές θα μπορούν να μελετούν στη φυλακή, να δίνουν εξετάσεις στον ίδιο χρόνο με τους συμφοιτητές τους, αλλά σε ειδικό χώρο εντός της φυλακής με επιτηρητή καθηγητή, ενώ θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά και διά ζώσης με τους καθηγητές τους.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έγινε με αφορμή τον Νίκο Ρωμανό, που διανύει την 25η ημέρα απεργίας πείνας και όπως προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», προτίθεται να την συνεχίσει μετά την απόρριψη του αιτήματός του από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος παρέπεμψε εκ νέου στον σωφρονιστικό κώδικα. Αυτός προβλέπει ότι για τη χορήγηση άδειας σε υποδίκους αποφασίζει το συμβούλιο των φυλακών κατόπιν δεσμευτικής γνωμοδότησης του αρμόδιου ανακριτή. Στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό και είναι υπόδικος για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», ο ανακριτής απεφάνθη ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημά του, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατικές ενέργειες και αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της παρουσίας του στις δίκες. «Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβαινε, δεν θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς», είπε ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εκπαίδευση του Ν. Ρωμανού, διευκρίνισε ότι τα δύο εργαστήρια που έχει μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα από τις φυλακές, ενώ για το μάθημα της πληροφορικής θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα εγχειρίδια για να εκπαιδευθεί. Ως προς τα εργαστήρια όπου απαιτείται η φυσική παρουσία, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι η παρακολούθησή τους θα γίνει με τεχνικά μέσα.

Πάντως, στην επιστολή που απέστειλε από το νοσοκομείο ο Ν. Ρωμανός υπό τον τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 ημέρες» δεν διαφαίνεται πρόθεσή του να αποδεχθεί το προωθούμενο καθεστώς της εξ αποστάσεως φοίτησης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρωμανός προτίθεται να καταθέσει νέα αίτηση στο Συμβούλιο προκειμένου να αποσπάσει νέα γνωμοδότηση του ανακριτή. «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος απέστειλε μήνυμα στους γονείς του 22χρονου να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους και τους ζήτησε να επικοινωνήσουν μαζί του, καθώς δεν κατέστη εφικτό να τους βρει στα τηλέφωνα που του άφησαν. «Βάζουμε την υγεία του πάνω απ’ όλα», είπε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος ήδη ξεκίνησε επαφές με αντιπροσωπείες των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τη νομοθετική ρύθμιση. Χθες, τον υπουργό επισκέφθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι χαρακτήρισαν τη νομοθετική παρέμβαση ατελέσφορη ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο.

Εν τω μεταξύ, στην επιστολή του ο 22χρονος κατηγορεί τον κ. Αθανασίου και όσους απέρριψαν το αίτημα αδείας του ως ηθικούς αυτουργούς σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου, καταγγέλλει ότι ο ανακριτής είχε πολιτικές εντολές, ενώ επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται. Πάντως, όσοι συριζαίοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανιστεί έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου «απαράδεκτη και αυταρχική», ενώ ο κ. Αθανασίου κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση».

Εν τω μεταξύ, σε ευρεία σύσκεψη ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε, ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου (επέτειος δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου) να είναι σε επιφυλακή το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Αττικής (19.000 αστυνομικοί), ενώ πάνω από 8.000 έχουν επιφορτισθεί με την περιφρούρηση των πορειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή