ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Αττική

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στην Αττική

Θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ οι συνολικές αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις της 24ης Οκτωβρίου 2014 στην Αττική, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η έρευνα αφορά στην εκτίμηση των ζημιών που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό και συμμετείχε σε αυτήν το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της ένωσης.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις περιουσίας δηλώθηκαν 328 ζημιές, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα αποζημιωθούν με πάνω από 2,7 εκ. ευρώ ενώ στον Κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτου, δηλώθηκαν 842 ζημιές με προβλεπόμενο ποσό αποζημιώσεων που ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ Νίκος Βαγιακός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε : «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ανταποκρινόμενη στο ρόλο της προχωρά στην αποζημίωση των πληγέντων από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της 24ης.10.2014 που επικεντρώθηκαν κυρίως στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων φυσικών φαινομένων που επισημαίνεται από τους επιστήμονες και αποδίδεται κατά μείζονα λόγο στην κλιματική αλλαγή προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία και αποτελεί πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεδομένου ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές στα περισσότερα κράτη του κόσμου, η έγκαιρη λήψη άμεσων μέτρων για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από παρόμοια φαινόμενα είναι επιτακτική».

Υπενθυμίζεται ότι, μεγάλη συζήτηση γίνεται, πάντως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενώ είναι σαφές ότι μια τέτοια απόφαση, καθαρά πολιτική, σκοντάφτει στην απροθυμία να συσταθεί μια οικονομική υποχρέωση που ο πολύς κόσμος θα θεωρήσει ως μια επιπλέον φορολόγηση.