ΙΣΑ: Ελλείψεις 6.000 γιατρών λόγω μείωσης δαπανών ΕΣΥ

ΙΣΑ: Ελλείψεις 6.000 γιατρών λόγω μείωσης δαπανών ΕΣΥ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα νοσοκομεία έχουν ερημοποιηθεί, λόγω των τεράστιων κενών σε προσωπικό και της μείωσης των δαπανών. Πολλά τμήματα δεν μπορούν να εφημερεύουν. Τα ταμεία των νοσοκομείων έχουν αδειάσει και επεμβάσεις ακυρώνονται λόγω των ελλείψεων». Τη δραματική αυτή εικόνα των μονάδων ΕΣΥ μεταφέρουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, Γιάννη Μπασκόζος, Δημήτρης Βαρνάβας, Κωνστ. Αλεξανδρόπουλος, με αφορμή τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, σήμερα από το ΕΣΥ λείπουν τουλάχιστον 6.000 γιατροί, με τα κενά να είναι ιδιαίτερα εμφανή σε όλη τη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο Αμφισσας, η ορθοπεδική, γυναικολογική, ουρολογική και ΩΡΛ κλινική, η μονάδα τεχνητού νεφρού, η αιμοδοσία, το μικροβιολογικό, πνευμονολογικό και οδοντιατρικό τμήμα έχουν μείνει με ένα γιατρό, στο νοσοκομείο Λιβαδειάς έκλεισαν το πνευμονολογικό, οφθαλμολογικό, νευρολογικό, δερματολογικό, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν η παιδιατρική και γυναικολογική κλινική, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, η μονάδα τεχνητού νεφρού με 60 ασθενείς έμεινε χωρίς νεφρολόγο, και στο Νοσοκομείο Δράμας έκλεισε η ΜΕΘ. Ο κ. Βαρνάβας αμφισβήτησε ευθέως τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπ. Υγείας για προσλήψεις 2.500 γιατρών το 2015, σημειώνοντας ότι δεν έχουν εγγραφεί κονδύλια στον προϋπολογισμό.

«Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια άγριας λιτότητας, εξακολουθούμε να βιώνουμε μια έντονη κρίση στο σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Βλασταράκος. Σημείωσε ότι οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται για το 2015 στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,74 δισ. ευρώ το 2014. Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένη κατά 22,8% στα νοσοκομεία -σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες του 2014- και κατά 17% στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με το ίδιο κονδύλι για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (2 δισ. ευρώ), θα πρέπει να καλυφθούν το 2015 επιπλέον 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι.

ΕΟΠΥΥ προς κλινικές

Εν τω μεταξύ, νέα έκκληση προς τις ιδιωτικές κλινικές να διακόψουν την επίσχεση παροχής υπηρεσιών και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις, απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ. Επαναλαμβάνει δε την προειδοποίηση ότι θα συζητείται στο Δ.Σ. του Οργανισμού η διακοπή της σύμβασης με όσες κλινικές του γνωστοποιούν επίσχεση. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δ. Κοντό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο για συστηματική παραβίαση των διατάξεων των συμβάσεων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και τον καλεί να διακόψει τις συμβάσεις στο σύνολο των συμμετεχόντων στην επίσχεση μελών του Συνδέσμου και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Eπίσχεση παροχής υπηρεσιών ξεκίνησαν χθες και οι «μικρές» ιδιωτικές κλινικές, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις συμβεβλημένοι γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή