Τεταμένο κλίμα με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού

Τεταμένο κλίμα με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών με αντιπροσωπείες των κομμάτων ενόψει της κατάθεσης την Τρίτη στη Βουλή της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε υποδίκους – καταδίκους, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση εξ αποστάσεως πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η τροπολογία προωθήθηκε ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να ενσωματωθεί προς ψήφιση στον νόμο για το ενέχυρο, ενώ ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους καταδίκους – υποδίκους φοιτητές να χρησιμοποιηθεί και το «βραχιολάκι».

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας, απορρίπτοντας την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων της σχολής του. Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Χρήστος Τσάμης, ο Ν. Ρωμανός λιποθύμησε και ξεκίνησε σειρά εξετάσεων για την εκτίμηση της κατάστασής του. Νωρίτερα, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση αναίρεσης του απορριπτικού βουλεύματος υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη η γνωμοδότηση του ανακριτή, καθώς η ιδιότητα του Ρωμανού ως καταδικασμένου για ληστεία υπερβαίνει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατικές ενέργειες και άρα δεν χρειάζεται η άποψη ανακριτή.

Εν τω μεταξύ, τη στάση της κυβέρνησης και του υπ. Δικαιοσύνης καταδικάζουν σε επιστολή τους με τίτλο «όχι άλλα νεκρά παιδιά» οι γονείς του 22χρονου, ενώ επιτίθενται στον κ. Αθανασίου επισημαίνοντας ότι δεν επεδίωξε να συναντηθεί μαζί τους και ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Ν. Ρωμανός λαμβάνει υγρή τροφή. Ως προς την εξ αποστάσεως φοίτηση οι γονείς του 22χρονου καταγγέλλουν ως «ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική».

Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων καταδίκων και υποδίκων σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σε αυτούς από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες». Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, μέσω της ρύθμισης διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση, ενώ «δίνεται η δυνατότητα άλλης μιας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική τους επανένταξη».

Αναφορικά με την προωθούμενη τροπολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, ο οποίος μάλιστα προσκόμισε τροπολογία του κόμματος την οποία ο κ. Αθανασίου δεσμεύθηκε να εξετάσει. Αυτή προβλέπει ότι όταν υπάρχει αρνητική απόφαση του Συμβουλίου (των φυλακών ή των Πλημμελειοδικών) αυτή να αναιρείται με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών. Εν συνεχεία, ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση των σπουδών του Ν. Ρωμανού, ενώ με την τροπολογία συμφώνησε και ο Β. Καπερνάρος ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, που ζήτησε άμεση λύση ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του 22χρονου.

Ενίσχυση υποδομών

Την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών προκειμένου να υλοποιηθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος.

Νωρίς χθες το πρωί, ομάδα φοιτητών και αγνώστων νεαρών εισέβαλε στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΙ φωνάζοντας «κατάληψη». Οι νεαροί, αφού εξύβρισαν τη διοίκηση, απαίτησαν από τον κ. Μπρατάκο να εγκαταλείψει το γραφείο του και όταν εκείνος αρνήθηκε, του επιτέθηκαν με χειροδικίες και ύβρεις. Καταλήψεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό έγιναν επίσης στον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω, όπου 150 άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και στο κτίριο της ΓΣΕΕ, όπου 50 άτομα εισέβαλαν ζητώντας να αναρτήσουν πανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή