ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στην Πελοπόννησο

exarthrothike-speira-emporon-narkotikon-stin-peloponniso-2057404

Eξαρθρώθηκε από την Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στην καλλιέργεια χασίς και στη διακίνηση ναρκωτικών κυρίως σε Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα και την Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από χθες το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών και συνελήφθησαν συνολικά είκοσι άτομα, δεκαεννέα Έλληνες, από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος Αλβανός, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες σε σπίτια και άλλους χώρους.

Από τους συλληφθέντες, οι δεκαεννέα είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας Έλληνας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εκατόν τριάντα έξι άτομα, από τα οποία τα έξι είναι μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων, για ναρκωτικά και όπλα, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναφορικά με το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε, ότι οι δεκαεννέα συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες μεταξύ τους με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων.

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια φυτειών χασίς και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων χασίς και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες στην Πελοπόννησο και την Αττική και από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών και όχι μόνο, αφού είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία «αχυράνθρωπων», κυρίως αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους και αυτοκίνητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 122 γραμμάρια χασίς, σπόροι κάνναβης 79,9 γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης. Φαρμακευτικά ναρκωτικά χάπια, ένα κιλό και 220 γραμμάρια λαθραίος καπνός, πέντε ζυγαριές ακριβείας και πέντε τριβεία χασίς. Το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ και είκοσι οκτώ χρυσές λίρες, τρία κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο, εκατόν εννέα φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Ακόμα κατασχέθηκαν έξι οχήματα, εξήντα κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim, πέντε μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, δύο σιδερογροθιές και τρεις αστυνομικοί ράβδοι, δύο συσκευές εκτόξευσης σπρέι πιπεριού, μία φορητή συσκευή επικοινωνίας, ένα στυλό με ενσωματωμένη κάμερα, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν το απόγευμα σήμερα στον Εισαγγελέα Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, συνεχίζει να ερευνά τυχόν εμπλοκή ή συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.