Σε δικαστή η πρώτη διαταγή πληρωμής

Σε δικαστή η πρώτη διαταγή πληρωμής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου σε εφαρμογή πρόσφατης νομοθεσίας, που δίδει ισχυρά νομικά εργαλεία στους πολίτες να διεκδικούν χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο, πέτυχε δικαστικός λειτουργός, ο οποίος προσέφυγε για την καταβολή -αναδρομικά- αποδοχών του, που προκύπτουν από την ακύρωση των περικοπών στους δικαστικούς με απόφαση του Μισθοδικείου.

Η έκδοση διαταγής πληρωμής, που είναι πλέον γεγονός, δίδει τη δυνατότητα στον εν λόγω δικαστικό -πρόκειται για τον συνδικαλιστή πρόεδρο Πρωτοδικών, Χαράλαμπο Σεβαστίδη- να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξη των αποδοχών που αναδρομικά του οφείλονται, φθάνοντας ώς τον πλειστηριασμό ακινήτου του Δημοσίου.

Η ευχέρεια του νέου νόμου (είχε παρουσιαστεί στην «Κ» της Κυριακής), αποτελεί ισχυρότατο όπλο πίεσης για χιλιάδες πολίτες που περιμένουν χρόνια την ικανοποίηση οικονομικών τους απαιτήσεων από το Δημόσιο.

Η νομοθεσία που ήδη ισχύει υπήρξε προϊόν ενσωμάτωσης ανάλογης ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παράδειγμα του προέδρου Πρωτοδικών που έσπευσε να κάνει χρήση της έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι δικαστικοί, διεκδικώντας τα αναδρομικά τους. Για τις περικοπές των μισθών τους ήδη έλαβαν αυξήσεις που τους επαναφέρουν στα μισθολογικά επίπεδα του Αυγούστου 2012.

Προς αποτροπή του ενδεχομένου να ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού για ακίνητα που διαθέτει στην κυριότητά του το Δημόσιο, νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών -που εκπροσωπεί το κράτος σε θέματα οικονομικών διεκδικήσεων- αναμένεται να καταθέσουν άμεσα ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να μην ενθαρρυνθούν μαζικές εκδόσεις διαταγών πληρωμής, μια και οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε πολλά εκατ. ευρώ.

Την ίδια τακτική της έκδοσης διαταγών πληρωμής κατά του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν δικαστές για ποσά που έχουν προκύψει -πάλι με απόφαση του Μισθοδικείου- από τη φορολογική τους εξομοίωση με τους βουλευτές, δηλαδή την καθιέρωση και για τους δικαστές αφορολογήτου σε ποσοστό 25% επί των αποδοχών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή