Δούρου: Πιέζει ο ΧΥΤΑ Φυλής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και να ακυρώσει τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που έχουν δρομολογηθεί, επανέλαβε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το θέμα που είχε οριστεί να συζητηθεί ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, η περιφερειάρχης δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση αλλά μίλησε «για αλλαγή φιλοσοφίας με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης και με έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση». Προσέθεσε επίσης ότι θα μεταβούμε σε μια εποχή «στην οποία ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα είναι ο τελικός αποδέκτης των σύμμεικτων απορριμμάτων», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πώς και πότε θα γίνει αυτό.

Η κ. Δούρου ανακοίνωσε ότι περίπου 40 δήμοι της Αττικής έχουν απαντήσει στην επιστολή που έχει στείλει τον Οκτώβριο. «Πέρα από κάποιες, αναμενόμενες ούτως ή άλλως, απορριπτικές αντιδράσεις ελάχιστων δημάρχων, μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των δήμων στο περιεχόμενο της επιστολής ήσαν απολύτως θετικές. Και εποικοδομητικές», τόνισε. Τέλος, η περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι οι διαδικασίες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. «Μας πιέζει ο χρόνος κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ έτοιμες «μαγικές λύσεις» δεν υπάρχουν. Για αυτό και εμείς πρέπει να δράσουμε άμεσα και πρακτικά». Οσον αφορά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο που προσβάλλει την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα των ΟΤΑ στη διαχείριση στερεών αποβλήτων».

«Αλλο η φιλοσοφία και άλλο η πραγματικότητα. Θα σας επαναφέρω στην πραγματικότητα» απάντησε ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Σγουρός. «Ακούμε μόνο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι τι πρέπει να γίνει. Αν ακυρώσετε τα εργοστάσια πρέπει να μας πείτε πού θα βρείτε τα 20 εκατομμύρια της κοινοτικής χρηματοδότησης που δόθηκε για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό». Να καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση κάλεσε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180 Μοίρες η Αττική αλλάζει πρόσωπο» της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η περίοδος χάριτος για τη νέα διοίκηση τελείωσε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή