Η Γαλλία επενδύει ξανά σε έναν παλιό φίλο

Η Γαλλία επενδύει ξανά σε έναν παλιό φίλο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια «λεπτομέρεια» που σε ένα περιβάλλον φαινομενικά απόλυτης κυριαρχίας της αγγλικής γλώσσας τείνουμε να ξεχνάμε: η Ελλάδα, έχοντας πίσω της μια σημαντική παράδοση πολύ καλών σχέσεων με τη Γαλλία, ανήκει ιστορικά στον στενό πυρήνα της γαλλοφωνίας στην Ευρώπη. Μαζί με τη Ρουμανία μοιραζόμαστε τα σκήπτρα των πιο γαλλόφωνων λαών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με εξαίρεση φυσικά τις χώρες όπου τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα.

Αυτή η «ιδιαιτερότητα» της χώρας μας, που μεταφράζεται σε 900.000 γαλλόφωνους Ελληνες, δεν περνάει απαρατήρητη στα κέντρα αποφάσεων των μεγάλων οργανισμών στο Παρίσι, κυρίως εκεί όπου καταστρώνονται οι μακρόπνοες στρατηγικές για τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των γαλλικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Υστερα από μια περίοδο αμηχανίας που δεν ήταν άσχετη από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η διεθνής κρίση του 2008 και μείωσης του αριθμού των παραρτημάτων του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, η «Γαλλία», μέσα από ένα δίκτυο συνεργειών διαφορετικών φορέων, όχι απαραίτητα κρατικών, εμφανίζεται πρόθυμη να επενδύσει εκ νέου στον παλιό της φίλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde, ο διεθνής βραχίονας του γνωστού δορυφορικού καναλιού, το Γαλλικό Ινστιτούτο, αλλά και το ίδιο το γαλλικό κράτος, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών εκφράζουν σε πολλά επίπεδα αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον προς την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Η τελευταία φορά που είδαμε αυτήν την «επίθεση φιλίας» να ξεδιπλώνεται ήταν στη Θεσσαλονίκη όσο διαρκούσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου η 6η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε Ημέρα Γαλλοφωνίας με πλήθος προβολών και εκδηλώσεων τις οποίες στήριξε τοTV5Monde, παρουσία του Ζενεστίν Αρνό, διευθυντή μάρκετινγκ του ΤV5 Ευρώπης. Στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε και η απόφαση του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου να ενισχύσει με το ποσό των 800.000 ευρώ παραγωγές και με το ποσόν συνδρομής του αντίστοιχου ελληνικού φορέα (ΕΚΚ) να υπολογίζεται περίπου στις 200.000 ευρώ. Η συνεργασία, η οποία υπεγράφη στο περιθώριο του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, ενισχύει τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας και προβλέπει τη θέσπιση διμερούς ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων με χρονικό διάστημα λειτουργίας τα τρία χρόνια.

Με περισσότερα από 251 εκατομμύρια νοικοκυριά να λαμβάνουν το σήμα του στις πέντε ηπείρους και με ρίζες στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το TV5 καταγράφεται ως το δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι στον κατάλογο των διεθνών τηλεοράσεων. Πριν από λίγες εβδομάδες η σειρά ντοκιμαντέρ του δορυφορικού καναλιού «Le Grand Tour»αφιέρωσε ένα επεισόδιο στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο του «Μεγάλου Γύρου» συμπυκνώνει ένα οδοιπορικό από τη Θεσσαλονίκη στη Σαντορίνη, περνώντας από τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Αθήνα και την Κρήτη, ταξιδεύοντας «στην καρδιά ενός εκ των λίκνων του πολιτισμού μας», όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ (με διαθέσιμους υπότιτλους στα γαλλικά).

«Γιατί είμαστε εδώ»

«Φυσικά η Ελλάδα είναι σημαντική για εμάς», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ζαν Λικ Κρονέλ, διευθυντής μάρκετινγκ και διανομής του TV5MONDE για όλον τον κόσμο. «Η χώρα σας είναι μία από τις πιο γαλλόφιλες στην Ευρώπη, με περίπου 900.000 ανθρώπους να μιλούν γαλλικά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το κανάλι μου βρίσκεται στην Ελλάδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ναι, η Ελλάδα ανήκει στην περιοχή υψηλής προτεραιότητας».

Εκτός από τα φεστιβάλ και τις κατά καιρούς εκδηλώσεις με έντονο γαλλικό χρώμα, το TV5MONDE, όπως μας εξηγεί ο κ. Κρονέλ, κάνει ένα βήμα παραπάνω και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο επενδύει στην εκπαιδευτική διάσταση των προγραμμάτων του καναλιού προσφέροντας εξειδικευμένο υλικό (ασκήσεις κ.λπ.) σε συγκεκριμένες εκπομπές, ενώ ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το TV5MONDE προσφέρει πλήθος υποτιτλισμένων προγραμμάτων.

Επομένως, αν θέλετε, να μάθετε ή να βελτιώσετε τα γαλλικά σας συμβουλευθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://apprendre.tv5monde.com/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή