Κλίμα έντασης και ανησυχία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες που προκαλούν έντονη ανησυχία λόγω της έντασης που έχει διαμορφωθεί θα διεξαχθούν οι σημερινές εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα. Γύρω από τη συνεχιζόμενη για 27η ημέρα απεργία πείνας του 21χρονου Νίκου Ρωμανού, με αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, έχει καλλιεργηθεί ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Καταλήψεις, μπαράζ εμπρησμών, προσαγωγές και σειρά δηλώσεων και ανακοινώσεων φορέων και κομμάτων, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο περιβάλλον.

Χθες το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων από κατάδικους – υπόδικους. Λίγο νωρίτερα απειλητικό μήνυμα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είχε αποστείλει ο επίσης καταδικασθείς για τη ληστεία στο Βελβεντό Γιάννης Μιχαηλίδης, από το Τζάνειο, όπου νοσηλεύεται καθώς βρίσκεται και αυτός σε απεργία πείνας. «Είμαι πολύ πεινασμένος. Αν δολοφονήσεις τον Νίκο, το μόνο πράγμα που θα μπορέσει να με χορτάσει ξανά είναι το λαρύγγι σου» έγραψε σε επιστολή του. Τη συμπαράστασή τους στους δύο απεργούς πείνας εκδήλωσαν με κείμενό τους χθες και οι Μπουρζούκος-Πολίτης, που επίσης συμμετείχαν στη ληστεία, λέγοντας ότι «όποιος τολμήσει να απλώσει χέρι στο Νίκο και στο Γιάννη» θα στοχοποιηθεί.

Εκκληση για μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις απηύθυνε χθες ο πατέρας του Ρωμανού, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ΓΝΑ Γεννηματάς που διαμαρτύρονταν για την έντονη αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο – το οποίο επισκέφθηκε ο αδελφός του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. «Στη διαδήλωση συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και το νόμιμο δικαίωμά του στη μόρφωση καθώς και στη μνήμη του δολοφονημένου το 2008, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» κάλεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΕΕΚΕ Υγείας του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επίθεση στη δημοκρατία και τα δικαιώματα».

Ανακοινώσεις με εμπρηστικό περιεχόμενο εξέδωσαν εξάλλου διάφορες ΕΛΜΕ: «Ο εμπαιγμός, η ακραία αυθαιρεσία και η εκδίκηση της συγκυβέρνησης είναι εμφανής. Η αντιδημοκρατική στάση της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν ως στόχο να πλήξουν την κοινωνία, κάθε μορφή αντίστασης και πάλης, τη Δημοκρατία», αναφέρει η Ενωση Λάρισας.

Αντιδράσεις προκάλεσε εξάλλου η απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκη να θέσει σε καθεστώς «λοκ άουτ» τη Νομική Σχολή και το Χημικό από χθες το πρωί έως το βράδυ της Κυριακής, μπροστά στον κίνδυνο επεισοδίων από τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια. Σε «αντίποινα» ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) στην Πανεπιστημιούπολη όπου είναι εγκατεστημένος ο κεντρικός σέρβερ του ιδρύματος, με αποτέλεσμα από το πρωί να μείνουν χωρίς ηλεκτρονική σύνδεση τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο και Αιγινήτειο και να διακοπεί η συνταγογράφηση.

Συγκεντρώσεις

Στη διάρκεια της νύχτας (Πέμπτη προς Παρασκευή) σημειώθηκε εξάλλου μπαράζ εμπρησμών. Στις 10.30 μ.μ. 20 περίπου κουκουλοφόροι πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση στο Α.Τ. Βύρωνα. Πέταξαν μολότοφ προκαλώντας φθορές σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Στις 2.13 π.μ. άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα τζαμαρία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Γλυφάδα και πέταξαν μέσα μολότοφ και γκαζάκια. Στις 03.20 π.μ. πυρπολήθηκαν υπηρεσιακά οχήματα του ΟΤΕ στο Αιγάλεω. Στις 03.45, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς ΑΤΜ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Πετράλωνα. Στις 03.50 εξερράγησαν γκαζάκια σε ΑΤΜ της Πειραιώς στο Ν. Κόσμο και τέλος στις 04.50 άγνωστοι πέταξαν μολότοφ και γκαζάκια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στη 1.30 μ.μ. χθες η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε και τα 40 άτομα που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων στους δρόμους απ’ όπου θα διέλθει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το μεσημέρι). Τα μέτρα της απαγόρευσης θα είναι σε ισχύ και κατά την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Η δεύτερη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή