Κρίσιμη τροπολογία για Energa ένα μήνα πριν από τη δίκη

Κρίσιμη τροπολογία για Energa ένα μήνα πριν από τη δίκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα πριν από την έναρξη της δίκης της πολύκροτης υπόθεσης Energa και Hellas Power με πολιτική αγωγή τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), στο υπουργείο Περιβάλλοντος συζητείται η κατάθεση μιας τροπολογίας που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μπορεί να παίξει, εφόσον γίνει νόμος του κράτους, κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης. Πρόκειται για ερμηνευτική διάταξη στον νόμο 4001/2011 «για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Με βάση τη διάταξη που προτείνεται, η ηλεκτρική ενέργεια είναι πράγμα και η κυριότητά της ανήκει στους παραγωγούς που την πωλούν στην εταιρεία η οποία εμπορεύεται στη λιανική. «Οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) σε κυμαινόμενη τιμή και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Οι προμηθευτές αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια από τον λειτουργό της αγοράς επίσης σε κυμαινόμενη τιμή και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τον επιχειρηματικό κίνδυνο της συναλλαγής».

Απόρριψη από Αρειο Πάγο

Οι συνήγοροι των πρώην μετόχων των δύο εταιρειών υποστήριξαν ότι δεν χωράει η κατηγορία της υπεξαίρεσης κατά των πελατών τους, καθώς δεν θα μπορούσαν να υπεξαιρέσουν πράγμα που δεν ανήκει στον λειτουργό της αγοράς. Το επιχείρημα προβλήθηκε και κατά τη διάρκεια αίτησης αναίρεσης ενός εκ των κατηγορουμένων ενώπιον του Αρείου Πάγου. Αν γινόταν δεκτό, ένα μεγάλο μέρος του επίδικου ποσού θα αφορούσε αστική διαφορά και όχι ποινική υπόθεση. «Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τελικά την αίτηση αναιρέσεως στο παραπεμπτικό βούλευμα». Η προτεινόμενη τροπολογία διευκρινίζει ότι ο λειτουργός της αγοράς «εκκαθαρίζει» τις συναλλαγές, εισπράττει και καταβάλλει, αλλά η ενέργεια (το πράγμα) ανήκει είτε στους παραγωγούς (ΔΕΗ) είτε στις εταιρείες λιανικής. Πρόκειται για πράξη πώλησης μεταξύ παραγωγού και εταιρειών λιανικής όπου δεν χωρεί η υπεξαίρεση, αλλά η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της σύμβασης. Δικαστικές πηγές σημείωναν ότι η τροπολογία ουδόλως επηρεάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η υπεξαίρεση αφορά τα «χρήματα της ΔΕΗ» που θα έπρεπε να δοθούν ως αντάλλαγμα της πωλούμενης ενέργειας στον διαχειριστή και αντί για αυτό κατευθύνθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς των κυρίως μετόχων.

«Αν υπάρχει υπεξαίρεση είναι σε βάρος των μετόχων των εταιρειών λιανικής και όχι εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που μόνο για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου μπορεί να κινηθεί», είπε στην «Κ» νομικός που δεν εμπλέκεται με παράγοντα της δίκης, αλλά γνωρίζει καλά τη δικογραφία. «Tο πρόβλημα δεν είναι η τροπολογία, που νομικά είναι σωστή, αλλά ο χρόνος κατά τον οποίον αυτή προωθείται». Η έναρξη της ποινικής δίκης έχει ορισθεί για τις 16 Ιανουαρίου 2015 και οι πρώην μέτοχοι των εταιρειών κατηγορούνται διότι υπεξαίρεσαν από τους λογαριασμούς των εταιρειών τους εκατοντάδες εκατομμύρια κατευθύνοντάς τα σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό, «ξεπλένοντας» ταυτόχρονα τα ποσά αυτά στα οποία περιλαμβάνονται φόροι υπέρ τρίτων (ΕΕΤΗΔΕ, δημοτικοί φόροι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή