Ανέβηκαν σε ταράτσες «ξηλώνοντας» πόρτες

Ανέβηκαν σε ταράτσες «ξηλώνοντας» πόρτες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες νεαρών που εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων κατέγραψε η θερμική κάμερα του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. Το σχετικό βίντεο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και απεικονίζει νεαρούς σε ταράτσες πολυκατοικιών επί των οδών Σολωμού, Στουρνάρη, Σπ. Τρικούπη, Αραχώβης, Ερεσού κ.ά. να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της πλατείας Εξαρχείων. Αστυφύλακας των ΜΑΤ τραυματίστηκε από γλάστρα που δέχτηκε στο κεφάλι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπόταση, ενώ σε άλλη περίπτωση ένοικος διαμερίσματος επί της οδού Οικονόμου πέταξε από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου ένα ψυγείο. Από αυτοψία που διενήργησαν (πρωί της Κυριακής) κλιμάκια αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας, προέκυψε ότι οι μετέχοντες στα επεισόδια προκάλεσαν φθορές σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών γύρω από την πλατεία Εξαρχείων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις ταράτσες τους. Σχετικές φωτογραφίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν επίσης ότι φέτος οι δράστες των επεισοδίων ανακάλυψαν πού βρίσκονται οι ασφάλειες για την ηλεκτροδότηση συγκεκριμένων δρόμων, τις οποίες και «κατέβασαν», με αποτέλεσμα να υπάρξει συσκότιση.

 

Ανέβηκαν σε ταράτσες «ξηλώνοντας» πόρτες-1

 

Στο μεταξύ, σοβαρά τραυματισμένος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται αστυφύλακας που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Μετείχε σε ομάδα της αστυνομικών της Ασφάλειας (με πολιτική περιβολή), η οποία δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους κοντά στο κατειλημμένο κτίριο της ΓΣΕΕ. Από το σημείο της επίθεσης προσήχθησαν από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ και συνελήφθησαν 19 άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ληστεία. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι δράστες αφαίρεσαν από τον αστυφύλακα πορτοφόλι που περιείχε 80 ευρώ. Ανακοίνωση-καταγγελία για το συμβάν εξέδωσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Κάνει λόγο για «άγριο ξυλοδαρμό – λιντσάρισμα συναδέλφων μας, οι οποίοι άοπλοι και χωρίς καμία σοβαρή διοικητική υποστήριξη έλαβαν εντολές να μετακινηθούν περνώντας μπροστά από τη ΓΣΕΕ όταν όλη η Ελλάδα γνώριζε ότι από ημέρες τελούσε υπό κατάληψη από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Από το Σάββατο υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο του Δήμου Αθηναίων όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

«Δεν μπορεί η πόλη να βρίσκεται συνέχεια υπό πολιορκία. Κάθε χρόνο, ειδικά αυτή την περίοδο, η Αθήνα ζει σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ζημιογόνο για την πόλη και προς το εξωτερικό για τους επενδυτές και τους τουρίστες αλλά και προς το εσωτερικό για τους πολίτες που βλέπουν την πρωτεύουσα να δοκιμάζεται». Με αυτά τα λόγια απαντά ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης σε όσους μιλούν για επεισόδια που «περιορίστηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων».

Ο δήμαρχος προσθέτει ότι εξαιτίας της διαρκούς απειλής επεισοδίων «η πόλη βρίσκεται σε διαρκές πένθος», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανονική αστυνόμευση στην περιοχή των Εξαρχείων. Η Αστυνομία είτε υπερβάλλει είτε είναι απούσα».

Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για video που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικό των ΜΑΤ να γρονθοκοπεί νεαρό που έχει ήδη συλληφθεί για κατοχή μολότοφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτότητα του αστυνομικού είναι γνωστή, ενώ ο ίδιος φέρεται να δήλωσε σε συναδέλφους του ότι «θόλωσε».

Απολογίες

Σήμερα απολογούνται στον ανακριτή 37 άτομα εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για διακεκριμένες φθορές, εκρήξεις, διαταραχή οικιακής ειρήνης, αδικήματα ορισμένα από τα οποία διώκονται και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του κουκουλονόμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή