Στέγη και στήριξη σε οικογένειες μέχρι να ορθοποδήσουν

Στέγη και στήριξη σε οικογένειες μέχρι να ορθοποδήσουν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τις γιορτές θα έχουν μετακομίσει στο «Σπίτι Αισιοδοξίας», τη νέα κοινωνική πολυκατοικία του Δήμου Αθηναίων στον Νέο Κόσμο, οκτώ οικογένειες με παιδιά, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Σε κάθε οικογένεια θα διατεθεί ένα διαμέρισμα πλήρως επιπλωμένο ώστε να καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η επιλογή των οικογενειών έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, εγκύους και ηλικιωμένους με εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

Το «Σπίτι Αισιοδοξίας» είναι μια πολυκατοικία ιδιοκτησίας του δήμου -ύστερα από δωρεά- η οποία όμως ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου και επιπλώθηκε από την εταιρεία Procter and Gable. Mάλιστα η εταιρεία θα στηρίξει, όπως ανέφερε η διευθύντρια επικοινωνίας για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη κ. Δέσποινα Πάσσαρη, και τη διαβίωση των οικογενειών για το χρονικό διάστημα που θα φιλοξενηθούν στο κτίριο με εθελοντική προσφορά εκ μέρους υπαλλήλων της σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου.

Στο «Σπίτι αισιοδοξίας» υπάρχει επίσης κοινόχρηστος χώρος με τρεις υπολογιστές και χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά όπου οι προσωρινοί ένοικοι του κτιρίου, μεταξύ άλλων, θα συναντούν και τους κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου και τις άλλες υπηρεσίες ακριβώς για να εξασφαλιστεί η όσον το δυνατόν γρηγορότερη επάνοδός τους στην ανεξαρτησία.

«Δεν θέλουμε μόνο να παρέχουμε στέγη σε περισσότερες οικογένειες αλλά να δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις επανένταξής τους στην κανονικότητα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, χθες, κατά την τελετή εγκαινίων της κοινωνικής πολυκατοικίας. Οπως πρόσθεσε, η παροχή στέγης είναι η μισή δουλειά, γιατί οι ένοικοι θα πρέπει σύντομα να βρουν εργασία και να μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς στήριξη στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να νοικιάσουν το δικό τους σπίτι. «Τότε θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έξι μήνες με τη δημιουργία από τον Δήμο Αθηναίων της πρώτης κοινωνικής κατοικίας στην οδό Μπουμπουλίνας, στην οποία έχουν βρει στέγη πενήντα άνθρωποι. Η πρώτη πολυκατοικία ανακατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, «Ανθρώπινοι άνθρωποι».

Προσφορά πολιτών

Οσον αφορά την επίλυση του προβλήματος αστεγίας, ο δήμαρχος αναγνωρίζει ότι η κοινωνική κατοικία που προσφέρεται από τον δήμο δεν μπορεί να αποτελέσει τη μόνη και βέβαια σε καμία περίπτωση οριστική λύση. Ωστόσο είναι ένα πρόγραμμα που υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί εφόσον στην πόλη ο δήμος έχει πολλά άδεια κτίρια. «Επίσης έχουμε προτάσεις από πολίτες που θα ήθελαν να προσφέρουν το σπίτι τους και ο δήμος να αναλάβει σε κάποιες περιπτώσεις τα δυσβάσταχτα για κάποιους φορολογικά βάρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή