Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Εβρος και Πόρος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Εβρος και Πόρος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό ήταν έως αργά χθες το βράδυ οι Αρχές στον Εβρο, όπου από χθες οι περιοχές Βύσσα, Κυπρίνος, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέας, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επαπειλούμενης αύξησης των νερών του ποταμού Αρδα από την υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ. Η Πολιτική Προστασία έδινε οδηγίες προκειμένου μηχανήματα, ζώα και άνθρωποι να απομακρυνθούν, ενώ ενημέρωνε συνεχώς τους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδες κοντά στους ποταμούς Αρδα, Εβρο και Ερυθροπόταμο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, η στάθμη του ποταμού Εβρου για έκτη συνεχόμενη μέρα είχε υπερβεί τα 6 μέτρα, η αντοχή των αναχωμάτων είχε εξαντληθεί και είχαν ήδη πλημμυρίσει 80.000 στρέμματα από τα νερά των ποταμών Αρδα, Ερυθροπόταμου, Τούντζα και Εργίνη.

Ολες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, αναμένοντας από ώρα σε ώρα την υπερχείλιση του βουλγαρικού φράγματος.

Στο μεταξύ, από την κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερο φαίνεται ότι έχουν πληγεί οι αγρότες της Θράκης. Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν από χθες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Καλλιέργειες βαμβακιού, χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκια και κηπευτικά προϊόντα (όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι) καταστράφηκαν. Στην πεδιάδα του ποταμού Ερυθροποτάμου-Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει περί τα 25.000 στρέμματα βαμβακιού, ενώ λόγω των νερών που μπαίνουν στα ελληνικά εδάφη από τη Βουλγαρία έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 70.000 στρέμματα σε εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Εβρου.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Πόρος, μετά τις ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το νησί την περασμένη Δευτέρα. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δρόμοι έγιναν ποτάμια. Στο νησί μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από χθες. Σήμερα τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο ΒΑ Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή