Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε δύο μήνες

Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε δύο μήνες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου δύο μήνες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, δηλαδή το «βραχιολάκι».

Η σημαντική καθυστέρηση στη λειτουργία του μέτρου, το οποίο αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί από τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα (σ.σ. ενστάσεις κατά τον διαγωνισμό), ωστόσο με αφορμή και την υπόθεση του Ν. Ρωμανού, η όλη διαδικασία φαίνεται ότι «ξεπάγωσε».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, η χρήση του συστήματος «γεωεντοπισμού» θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 200 κρατουμένους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 χρόνια, αλλά και σε υποδίκους. Στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού, το «βραχιολάκι» θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν περάσουν έξι μήνες, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς εξ αποστάσεως το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου.

Οι κρατούμενοι και οι υπόδικοι που θα χρησιμοποιούν το «βραχιολάκι» θα είναι συνδεδεμένοι σε 24ωρη βάση, μέσω μικροτσίπ, με ειδική συσκευή συστήματος γεωεντοπισμού. Η συσκευή θα τοποθετείται στο πόδι του κρατουμένου ή στο χέρι εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος θα είναι ευθύνη του αναδόχου του έργου, ο οποίος επίσης θα πρέπει να ενημερώνει τις αρχές σε περίπτωση που σταματήσει για πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από τη συσκευή, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσής της ή και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατουμένου.

Η δαπάνη για την αγορά του συστήματος θα βαρύνει τον κατάδικο ή τον υπόδικο και δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ ημερησίως, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας πληρωμής από τον κρατούμενο, το κόστος θα επωμίζεται το Δημόσιο.

Ποιοι εξαιρούνται

Η χρήση του συστήματος αφορά όλους τους καταδικασθέντες ή τους προσωρινά κρατουμένους. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί: για εσχάτη προδοσία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παράβαση της γενετήσιας ελευθερίας και για διακίνηση ναρκωτικών.

Βάσει της τροπολογίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν όλοι οι υπόδικοι και οι κατάδικοι φοιτητές σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξαρτήτως των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν, αρκεί να έχουν περάσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αίτηση για χρήση του μέτρου στο Συμβούλιο των Φυλακών, το οποίο δεν θα απορρίπτει το αίτημα παρά μόνον με ειδική αιτιολογία, π.χ. εάν ο κρατούμενος έχει κακή διαγωγή στη φυλακή.

Κατά τα λοιπά, όσοι έχουν καταδικαστεί σε εγκλεισμό θα μπορούν να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι» εάν έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον 14 έτη. Ειδικά για την περίπτωση εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν εκτίσει τουλάχιστον 17 χρόνια.

Χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος μπορούν να κάνουν και οι ανήλικοι παραβάτες εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή