Βολές ΔΙΣ κατά του δημάρχου της Τήνου

Βολές ΔΙΣ κατά του δημάρχου της Τήνου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύτητα αντέδρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα όσα έκτροπα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο προαύλιο της Ευαγγελιστρίας Τήνου. Η ΔΙΣ βάλλει ευθέως κατά του δημάρχου της Τήνου Σίμου Ορφανού, αναφέροντας ότι ο μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος «δέχθηκε σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές από το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε προσκληθεί εκεί από τον δήμαρχο Τήνου». Κάτοικοι εξύβρισαν τον μητροπολίτη (ορισμένοι τον αποδοκίμασαν ως «ανάξιο» για τα καθήκοντά του) ενώ κάποιοι εκτόξευσαν μπουκάλια νερού εναντίον του. Οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι μερίδα της δημοτικής αρχής και κάτοικοι θεωρούν ότι με τον τελευταίο νόμο 4301/2014 το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) θα χάσει την αυτοτέλειά του και θα περάσει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας.

«Οι σκηνές ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου ιερού ναού. Ορισμένοι στην Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του ιερού ιδρύματος του νησιού τους. Επιπλέον η ΔΙΣ διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του δημάρχου σχετικά με θέματα του ΠΙΙΕΤ, παραβλέποντας ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο ιερό ίδρυμα και όχι για δημοτικό ίδρυμα» λέει η ΔΙΣ. Επίσης, τονίζει ότι και μετά τον νέο νόμο 4301/2014 το ΠΙΙΕΤ παραμένει αυτοδιοικούμενο και μόνον η πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του υπουργού Παιδείας, ενώ με τον νέο νόμο παραχωρήθηκαν στο ΠΙΙΕΤ πρόσθετες δυνατότητες των ιδρυμάτων της Εκκλησίας». Η ΔΙΣ δηλώνει ότι «όσοι επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, ενεργούν εν πλήρη γνώσει της ψευδολογίας τους» και προσθέτει ότι «οι ιεροί ναοί και οι εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή