Την καταβολή μιζών στην Ελλάδα παραδέχεται η Rheinmetall

Την καταβολή μιζών στην Ελλάδα παραδέχεται η Rheinmetall

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μια γερμανική αμυντική βιομηχανία παραδέχεται την καταβολή μιζών για να προωθήσει συμβόλαιό της στο εξωτερικό και μάλιστα στην Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό στην «Κ» και τη Sueddeutsche Zeitung από πηγές της εισαγγελίας της Βρέμης και κύκλους της εταιρείας, η εταιρεία Rheinmetall Defenece Electronics, θυγατρική της εταιρείας του Ντίσελντορφ Rheinmetall AG, προχώρησε σε συμβιβασμό με την εισαγγελία της Βρέμης στην υπόθεση της πώλησης στην Ελλάδα των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad (ύψος σύμβασης 150 εκατ. ευρώ) αποδεχόμενη πληρωμές μιζών από τον αντιπρόσωπό της Πάνο Ευσταθίου ύψους 10 εκατομμυρίων. Για την παραδοχή αυτή θα πληρώσει πρόστιμο 300.000 ευρώ, το περιθώριο κέρδους που η εισαγγελία θεωρεί ότι αποκόμισε 36,7 εκατ. και 6,4 εκατ. σε φόρους επειδή τα ποσά των δωροδοκιών είχαν δηλωθεί ως έξοδα επί των πωλήσεων, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Συνολικά, η εταιρεία θα πληρώσει για τις «μίζες» στο συμβόλαιο αυτό 43 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αρμιν Πάπεργκερ είπε σε δηλώσεις του στη σημερινή έκδοση της Sueddeutsche Zeitung ότι «στη Rheinmetall κάναμε λάθη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη… Στο μέλλον θα προτιμήσουμε να μην πάρουμε ένα συμβόλαιο παρά να προχωρήσουμε σε αμφίβολης νομιμότητας πληρωμές».

Οι δηλώσεις του Πάπεργκερ έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς προΐσταται της Ενωσης των Γερμανών παραγωγών αμυντικού υλικού. Μελλοντικές παραγγελίες της εταιρείας θα μπορούσαν, είπε, να υλοποιούνται μέσω εντολών της γερμανικής κυβέρνησης για λογαριασμό ξένου εντολέα όπως έγινε πρόσφατα με τα πυρομαχικά των αρμάτων (αξίας 52 εκατ. ευρώ) ΛΕΟ-2 για λογαριασμό του ελληνικού στρατού.

Ο συμβιβασμός της εισαγγελίας με την εταιρεία που συνέβαλε με εσωτερική έρευνα δικηγορικού γραφείου του Βερολίνου στη διαλεύκανση της υπόθεσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποινικές υποθέσεις εναντίον στελεχών της, για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Εξαίρεση αποτελούν δύο στελέχη της, που πήραν χρήματα πίσω από τον Ελληνα αντιπρόσωπο. Ενας από αυτούς, πρώην υπεύθυνος της γερμανικής εταιρείας στην Αθήνα, πήρε 176.000 ευρώ.

Στον ανακριτή

Εν τω μεταξύ, χθες, εμφανίσθηκαν στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή οκτώ κατηγορούμενοι της άλλης γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών, της STN ΑΤΛΑΣ και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στις 20/1/2015. Παράλληλα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Ράινερ Σοντόβσκι, απαντώντας στον πράσινο βουλευτή Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις δικαστικές εμπλοκές των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα αναφέροντας τις διαδικασίες στη Βρέμη εναντίον της Rheinmetall και της Atlas. Ωστόσο «δεν θεωρεί ότι έχει δοθεί αφορμή να τους στερήσει από τις άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού» ούτε και από συμβόλαια με τον γερμανικό στρατό. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαλλής ζητεί από τις δύο εταιρείες να καταβάλουν αποζημίωση για ζημιά του Δημοσίου ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή