«Γάζωσαν» την πρεσβεία του Ισραήλ

«Γάζωσαν» την πρεσβεία του Ισραήλ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» βρίσκεται πίσω από την ένοπλη επίθεση, χθες στις 3 τα ξημερώματα, εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, στο Ν. Ψυχικό. Από τη βαλλιστική εξέταση στους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης προέκυψε ότι τα όπλα με τα οποία οι δράστες άνοιξαν πυρ ήταν ίδια με εκείνα που χρησιμοποίησαν κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι πριν από ένα χρόνο. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση, όπως και για το κτύπημα κατά των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, είχε αναλάβει με προκήρυξή της η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ή Ο.Λ.Α.

Η χθεσινή ένοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. Συγκεκριμένα, στις 3.03 π.μ. ο ένας από τους δύο αστυνομικούς – σκοπούς της πρεσβείας, ο οποίος βρισκόταν εντός σκοπιάς, διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης ότι δέχεται πυρά από αγνώστους. Ακολούθησε κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και στις 3.13 π.μ. τα πληρώματα περιπολικών εντόπισαν κάλυκες στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Σώχου. Το σημείο βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ (απέχει περίπου 50 μέτρα), από την πλευρά, δηλαδή, του ρεύματος ανόδου της λεωφόρου Κηφισίας.

Αρχικά, αστυνομικοί βρήκαν και περισυνέλεξαν 54 κάλυκες διαμετρήματος 7.62 mm, ενώ δύο ακόμη εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα μέσα σε φρεάτιο, καθώς είχαν παρασυρθεί από τα νερά της βροχής. Εστάλησαν για βαλλιστική εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το αποτέλεσμα της οποίας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που στο μεταξύ είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας για το συμβάν: Οι δράστες χρησιμοποίησαν όχι ένα, αλλά δύο πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, τα οποία μάλιστα ήταν εκείνα που είχαν (αρκετούς μήνες πριν) χρησιμοποιηθεί στο κτύπημα κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου 2013.

«Μέσα από στενά»

Ερωτηθείς σχετικά, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είπε χθες στην «Κ» ότι οι δράστες προσέγγισαν αλλά και διέφυγαν από το σημείο μέσω της οδού Σώχου, καθώς και ότι επέβαιναν σε αυτοκίνητο, δίχως να αποκλείσει το ενδεχόμενο στην επιχείρηση να μετείχαν (σε υποστηρικτικό ρόλο) και άτομα επιβαίνοντα σε μοτοσικλέτες. Είπε συγκεκριμένα: «Οι δράστες πλησίασαν το σημείο μέσα από στενά. Την οδό Σώχου συγκεκριμένα, που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από αυτό. Πιθανότατα επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο και ο αριθμός τους υπολογίζεται στους τέσσερις. Δύο άνοιξαν πυρ με τα Καλάσνικοφ, ένας ακόμα τους παρείχε κάλυψη, ενώ ένα τέταρτο άτομο παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση διαφυγή της ομάδας». Το ενδεχόμενο οι ένοπλοι να προσέγγισαν το σημείο με αυτοκίνητο ενισχύεται και από το γεγονός ότι τη στιγμή της επίθεσης έβρεχε καταρρακτωδώς και επομένως η μεταφορά του οπλισμού, όπως και η άμεση διαφυγή από το σημείο, θα καθίστατο δύσκολη ή αδύνατη, ενώ θα ήταν αρκετά πιθανό να κινήσουν υποψίες σε ένα πιθανό τετ α τετ με αστυνομικούς. Εως αργά χθες το απόγευμα, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το όχημα διαφυγής των δραστών. Αντιθέτως, από την αυτοψία στο κτίριο της πρεσβείας προέκυψε ότι πάνω από 10 βολίδες έπληξαν το κτίριο, ενώ δύο βλήμματα βρέθηκαν στο εσωτερικό της πρεσβείας.

Δύο φρουροί

Τη στιγμή της επίθεσης έξω από την πρεσβεία εκτελούσαν υπηρεσία στατικής φύλαξης (μέσα σε ειδικές σκοπιές) δύο αστυνομικοί. Ο ένας βρισκόταν στον παράδρομο της Λ. Κηφισίας και ήταν αυτός που ειδοποίησε την Αμεση Δράση, ο δεύτερος επί της οδού Μουσών (οδηγεί προς Γαλάτσι) χωρίς οπτική επαφή με το σημείο της επίθεσης.

Σημειώνεται ότι το σύστημα που –μετά την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη– είχε ξεκινήσει να εγκαθίσταται σε σκοπιές, έξω από στόχους υψηλής επικινδυνότητας και προέβλεπε μεταξύ άλλων τη λειτουργία καμερών, μπουτόν άμεσης ειδοποίησης, κατά πληροφορίες ουδέποτε λειτούργησε, καθώς προϋπέθετε σύνδεση με το σύστημα επικοινωνιών Tetra. To τελευταίο, ωστόσο, από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω λήξης της σύμβασης με την εταιρεία SAIC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή