Καταδίκη της Ελλάδας για τον ΧΥΤΑ Κιάτου

Καταδίκη της Ελλάδας για τον ΧΥΤΑ Κιάτου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του προστίμου για τις χωματερές, η χώρα μας καταδικάστηκε και πάλι από το Ευρωδικαστήριο, αυτή τη φορά για τον ΧΥΤΑ Κιάτου. Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί τις ενότητες Κορινθίας και Αργολίδας, καθώς και τρεις μεγάλους δήμους της Αρκαδίας, λειτουργεί χωρίς άδεια και με συνθήκες χωματερής. Μάλιστα με μια ιδιαίτερα αυστηρή διατύπωση, το Δικαστήριο επισημαίνει στις ελληνικές Αρχές ότι δεν μπορούν να επικαλούνται την έλλειψη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δικαιολογία.

Η Ελλάδα οδεύει, λοιπόν, προς νέα πρόστιμα. Η χώρα καταδικάστηκε (απόφαση C-677/13) για τρεις λόγους: Πρώτον, διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ του Κιάτου λειτουργούσε χωρίς άδεια από το 2002 έως τα μέσα του 2012 (οπότε εστάλη η αιτιολογημένη γνώμη). Δεύτερον, «διαπιστώθηκε βάσει της εκθέσεως αυτοψίας της 31ης Ιουλίου 2012, ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και ότι, βάσει της υπογεγραμμένης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γνωμοδοτήσεως παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον. Απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ του Κιάτου χωρίς ισχύουσα άδεια είχε ως συνέπεια την επί μακρόν σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, χωρίς επέμβαση των αρμοδίων αρχών», επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέλος, «η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης ή της ανεξέλεγκτης διαχειρίσεως των αποβλήτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο απορρίπτει με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα το επιχείρημα των ελληνικών Αρχών, ότι δεν ευθύνεται η Πολιτεία επειδή δεν συνεργάζονται οι τοπικές αρχές. «Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο απορρίπτει κατ’ αρχάς το επιχείρημα της Ελλάδας ότι για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτείται συνεργασία πολλών φορέων, όπως είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση, η περιφέρεια και ο δήμος», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ενα κράτος-μέλος δεν μπορεί να επικαλείται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής του έννομης τάξης για να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της Ε.Ε.».

Ο ΧΥΤΑ Κιάτου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Κορινθίας και Αργολίδας, καθώς και τους Δήμους Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή