Νέα εμπλοκή «φρενάρει» το Κτηματολόγιο

Νέα εμπλοκή «φρενάρει» το Κτηματολόγιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο σύλλογος των μελετητών στρέφεται εναντίον της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις» (ΕΚΧΑ) διαβλέποντας την πρόθεσή της να ακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις 22 από τις 28 μελέτες του έργου. Ξένοι μελετητές στρέφονται και αυτοί εναντίον της ΕΚΧΑ, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες «χειραγώγησαν» τον διαγωνισμό ώστε να τους θέσουν εκτός μάχης. Ενώ η ΕΚΧΑ στρέφεται κατά πάντων για τα χαμηλά, όπως υποστηρίζει, ποσοστά των εκπτώσεων που προσφέρθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Η καθυστέρηση της ΕΚΧΑ να υπογράψει νέες συμβάσεις κτηματογράφησης, πάντως, αποκαλύπτει την έλλειψη πόρων για τη συνέχιση του έργου.

Χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) στράφηκαν με ανακοινώσεις τους κατά της ΕΚΧΑ.

Οπως υποστηρίζει ο σύλλογος των τοπογράφων, ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ Ηλίας Λιακόπουλος ζήτησε από τους συμμετέχοντες στους τελευταίους διαγωνισμούς κτηματογράφησης να δηλώσουν την παράταση ισχύος των προσφορών τους και των εγγυητικών επιστολών τους μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Κίνηση που υποδεικνύει μεγάλη καθυστέρηση στην κατακύρωση των μελετών, άρα και στην έναρξη της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης. Σε ανάλογο κλίμα και ο σύλλογος των μελετητών, που καταγγέλλει ότι στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ προτάθηκε η ακύρωση του αποτελέσματος στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης. «Ολα αυτά κατατείνουν στην αποτυχία, για μια ακόμα φορά, ολοκλήρωσης του σημαντικότατου αυτού θέματος για την εθνική οικονομία μας», αναφέρει ο ΣΕΓΜ στην ανακοίνωσή του.

«Η ΕΚΧΑ αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία για την κατακύρωση μόνο 6 εκ των 28 μελετών της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης. Πρόκειται για τις μελέτες στις οποίες δόθηκαν μεγάλες εκπτώσεις από τους συμμετέχοντες και για τις οποίες οι Ισπανοί μελετητές κατηγορούν τους Ελληνες, αδίκως κατά την άποψή μου, ότι χειραγώγησαν το αποτέλεσμα», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλλέργης.

«Είναι λάθος να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, το πρόγραμμα κτηματογράφησης θα καταρρεύσει. Εχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τον διαγωνισμό. Πώς θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έως το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο Μνημόνιο;». Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Καλλέργης, τα τιμολόγια των διαγωνισμών είναι εξαιρετικά χαμηλά, διακυβεύοντας την ποιότητα του αποτελέσματος.

«Η ΕΚΧΑ σε πρώτη φάση θα υπογράψει με όσους επικράτησαν σε 6 διαγωνισμούς, στους οποίους δόθηκαν μεγάλες εκπτώσεις, από 20% έως 35%. Χρειάζονται 40 εκατ. ευρώ, τα οποία ελπίζουμε ότι θα βρούμε τις επόμενες ημέρες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας Ηλίας Λιακόπουλος. «Για τις υπόλοιπες μελέτες υπάρχει ένας προβληματισμός, καθώς κυμαίνονται από 2,1% έως 5,5%». Το θέμα παραπέμφθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή