Το ανώφελο ταξίδι του Φοίβου

Το ανώφελο ταξίδι του Φοίβου

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν σαν παιδιά μου. Πρώτα χάσαμε την Αθηνά, τώρα φεύγει ο Φοίβος. Και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί». Ο επιστάτης του ζωολογικού κήπου των Τρικάλων, Γιώργος Πεταλάς, και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παρακολουθούσαν μελαγχολικοί την τεράστια επιχείρηση που στήθηκε πριν από λίγες ημέρες για τη μεταφορά της τίγρης που φρόντιζαν τα τελευταία 12 χρόνια. Θα αντέξει ο Φοίβος, στα 15 του πια χρόνια, το τεράστιο ταξίδι ώς το Σαν Ντιέγκο; Εχει άραγε νόημα αυτή η ταλαιπωρία; Ομως η απόφαση είχε ληφθεί. Κανείς πια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Ο Βρετανός φιλόζωος Ντέιβιντ Μπερνς, που τα τελευταία χρόνια είχε προσληφθεί από τον Δήμο Τρικκαίων ως σύμβουλος διαχείρισης του ζωολογικού κήπου, είχε περάσει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το ζώο υποφέρει στα Τρίκαλα και δεν λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Η διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε για να βρεθούν οι πόροι για τη μεταφορά τού Φοίβου στο ειδικό άσυλο της Καλιφόρνιας είχε στεφθεί με επιτυχία. Φιλόζωοι από όλο τον κόσμο και κυρίως από την Αγγλία ήταν πρόθυμοι να δώσουν τον οβολό τους προκειμένου να σωθεί ένα ζώο από την «υπανάπτυκτη Ελλάδα». Συγκεντρώθηκαν συνολικά 7.779 λίρες από τις 11.500 λίρες που απαιτούνταν για τη μεταφορά. Κάμερες του σταθμού κατέγραψαν βήμα βήμα τη δύσκολη επιχείρηση (η εκπομπή προβλήθηκε χθες).

Δεν ήταν άρρωστος

Ομως οι ειδικοί της άγριας ζωής στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το ταξίδι θα έχει νόημα για την ίδια την τίγρη. Ο Φοίβος δεν ήταν άρρωστος. Ωστόσο τόσο αυτός όσο και η Αθηνά, η άλλη τίγρη του ζωολογικού κήπου Τρικάλων, που χάθηκε πριν από λίγους μήνες, είχαν γεννηθεί με δυσπλασία στα πίσω άκρα. Και τα δύο ζώα ήταν προϊόντα αιμομιξίας, πρακτική συνήθης στα τσίρκο, όπου είχαν γεννηθεί με λίγους μήνες διαφορά (βάζουν αδέρφια να ζευγαρώνουν για να έχουν μεγαλύτερη «παραγωγή»). Οι Αρχές τα είχαν κατασχέσει από το τσίρκο το 2002 και τα είχαν μεταφέρει στα Τρίκαλα. Οι ειδικοί τότε έλεγαν στους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου ότι εξαιτίας της δυσπλασίας τους τα ζώα σύντομα θα πεθάνουν. Είχαν θέσει μάλιστα ως τελευταίο όριο το 2008. Πολλοί τότε είχαν προτείνει ως «λύση» την ευθανασία ώστε τα ζώα να μην ταλαιπωρούνται αναίτια. Κι όμως, με τη φροντίδα των ανθρώπων του ζωολογικού κήπου Τρικάλων, η Αθηνά έζησε ώς τα 15 της (ο μέσος όρος ζωής μιας τίγρης στην άγρια φύση είναι τα 20 χρόνια) και ο Φοίβος ζει ακόμα. Η Αθηνά πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε επέμβαση για τη φροντίδα μιας πληγής. Δεν άντεξε τη νάρκωση. Το σοκ του αποχωρισμού της συντρόφου του ήταν μεγάλο για τον Φοίβο. Οπως και το σοκ της μετακίνησής του από τον χώρο όπου είχε ζήσει τόσα χρόνια. Οταν η ομάδα των ειδικών προσπάθησε να τον μεταφέρει στο ειδικό κλουβί, η τίγρης αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε νάρκωση.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπαρνς ανέφερε ότι ο ελληνικός ζωολογικός κήπος δεν μπορούσε να συντηρήσει το βάρους 260 κιλών θηλαστικό, που κατανάλωνε περί τα 35 κοτόπουλα την εβδομάδα, καταγγέλλοντας ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσει ούτε την κτηνίατρο που απασχολούσε σε μόνιμη βάση στο παρελθόν. «Δεν ισχύει», λέει στην «Κ» ο κ. Πεταλάς. «Εχουμε κανονικά κτηνίατρο στο ζωολογικό κήπο, ενώ τα ζώα τρέφονται κανονικά με τις καλύτερες τροφές. Αν υπήρχε πρόβλημα με τη σίτισή τους, εγώ δεν θα ήμουν εκεί», τονίζει.

Μετά τη μεταφορά των δύο ζώων το 2002, ο ζωολογικός κήπος κατασκεύασε νέες εγκαταστάσεις κόστους 450.000 ευρώ, με πισίνες και ειδικά ξεχωριστά δωμάτια για τις δύο τίγρεις. «Είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Ο Φοίβος εδώ περνούσε καλά», λέει ο ίδιος.

«Ζώα συνεχίζουν να κακοποιούνται σε όλο τον κόσμο και είναι με τη δική σας υποστήριξη που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», γράφει ο Μπερνς ευχαριστώντας τους πολίτες που ενίσχυσαν την πρωτοβουλία του. «Κακοποίηση είναι και η μεταφορά του χωρίς λόγο στην άλλη άκρη του κόσμου», ανέφερε στην «Κ» ειδικός κτηνίατρος που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή