Προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

Προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο Εβρου, αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Κιλκίς, καθίζηση δρόμου και ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στην Αθήνα, παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής για εκκένωση διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη: οι ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά -αν και διαφορετικής κλίμακας- προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάσταση στον Εβρο ήταν κρίσιμη χθες το βράδυ, καθώς το ποτάμι είχε σπάσει το φράγμα στο Ορμένιο, η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου είχε αποφασίσει την εκκένωση 15 σπιτιών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κοίτη και δινόταν πραγματική μάχη για να σηκωθεί νέο φράγμα στην είσοδο του χωριού ώστε να σωθεί ο οικισμός. «Εκκενώσαμε προληπτικά 15 σπίτια και μεταφέραμε τους κατοίκους σε συγγενείς τους ή σε ξενοδοχεία. Γίνεται τιτάνια προσπάθεια, καθώς το ποτάμι ρέει με 1.950 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Η στάθμη του Εβρου έχει φτάσει στα 6,5-7 μέτρα, ένα φαινόμενο που είχε 30 χρόνια να εμφανισθεί», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Εβρου. Εκκενώσεις σπιτιών και αγροικιών έγιναν και στην Κάτω Σαγήνη της Ορεστιάδας (μεταφέρθηκαν εννέα άτομα, εκ των οποίων δύο υπερήλικες) και στη Μάνδρα Σουφλίου (τέσσερα σπίτια). Χαρακτηριστικό του όγκου των υδάτων είναι πως στο Πύθιο κατακλύστηκε γήπεδο μπάσκετ και το νερό κόντεψε να βάλει… καλάθι, φτάνοντας μερικά εκατοστά κάτω από το ύψος του στεφανιού! «Εχουν πλημμυρίσει ήδη 100.000 στρέμματα στον Εβρο. Οι μεγάλες ποσότητες νερού έρχονται από τη Βουλγαρία», σημειώνει ο κ. Πέτροβιτς.

Ο Δήμος Κιλκίς ζήτησε από την Περιφερειακή Ενότητα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Κρουσσών και Πικρολίμνης. Στην περιοχή διαπιστώθηκαν εκτεταμένες καθιζήσεις οδοστρωμάτων, αχρήστευση γεφυρών (ή και καταστροφή τους), μεγάλου εύρους ρηγματώσεις στο αγροτικό και οδικό δίκτυο, υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες και καλλιέργειες. Συνολικά στον Νομό Κιλκίς, αλλά και στον Νομό Θεσσαλονίκης, αρκετοί επαρχιακοί ή δημοτικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω κατάληψής τους από ύδατα ή λόγω ρηγματώσεων.

Στην Αθήνα τώρα, η βροχή που έπεφτε όλη την ημέρα χθες, ως συνέχεια βροχόπτωσης και την Πέμπτη, επιβάρυνε ιδιαίτερα την κίνηση σε όλους τους δρόμους, δημιουργώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα μποτιλιαρίσματα. Υπήρχαν όμως και ιδιαίτερα προβλήματα, όπως στη λεωφόρο Θηβών και στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, στο Ιλιον, όπου η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε καθίζηση του οδοστρώματος. Επίσης, στο ρέμα της Εσχατιάς κατέρρευσε κομμάτι δρόμου. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 125 κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες και καταστήματα και παροχή βοήθειας. Πλημμυρισμένος ήταν και ο χώρος του ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα της Ανατολικής Αττικής.

Από σήμερα ο καιρός θα βελτιωθεί, με αίθριο ουρανό χωρίς βροχοπτώσεις. Λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μόνο στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Ανοδική πορεία θα έχει και η θερμοκρασία, στους 18-19 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή