Μια τολμηρή ιδέα μεταμόρφωσε την ολλανδική πρεσβεία

Μια τολμηρή ιδέα μεταμόρφωσε την ολλανδική πρεσβεία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Jan Versteeg διεκδικεί, δικαίως, τον τίτλο του πιο αγαπητού πρέσβη στην Αθήνα αυτή την εποχή. Ο Ολλανδός, που πριν μπει στο διπλωματικό σώμα ήταν καθηγητής του σερφ, έφερε αναμφισβήτητα έναν αέρα ανανέωσης.

Το πρώτο μεγάλο του εγχείρημα που πήγε εξαιρετικά καλά ήταν ο «Πορτοκαλεώνας» (Orange Grove). Στον ισόγειο χώρο, ακριβώς κάτω από την πρεσβεία, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Στους συμμετέχοντες παρέχεται, δωρεάν, χώρος εργασίας, νομική υποστήριξη, συμβουλευτική καθοδήγηση και κυρίως διασύνδεση με έναν ευρύ δίκτυο πανεπιστημίων και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην παρθενική παρουσίαση του πρότζεκτ, ο Jan Versteeg είχε θέσει μόνος του την ερώτηση αν είναι δουλειά μιας ξένης πρεσβείας στην Αθήνα να προσπαθήσει να βοηθήσει τους Ελληνες νέους. Η απάντησή του έδωσε το στίγμα ενός διπλωμάτη που έχει ανοιχτό μυαλό και βλέπει μπροστά. Είχε πει: «Ναι, νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά. Βλέπετε, πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση αρνητικών στερεοτύπων περί Βορρά και Νότου. Αλλά το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό μας μέλλον και μαζί θα βγούμε από την κρίση».

Ο τολμηρός Ολλανδός συνεχίζει την εφαρμογή πρωτότυπων ιδεών, δίνοντάς μας σήμερα τη δυνατότητα να επισκεφθούμε την πρεσβεία σε ένα open day, από τις 12 ώς τις 5 μ.μ. Ο λόγος; Για να δούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία του νέου χώρου εργασίας για τον 21ο αιώνα.

Πριν από λίγο καιρό, τα γραφεία, που έχουν προνομιακή θέα στο Καλλιμάρμαρο, ανακαινίστηκαν ριζικά, αντανακλώντας ένα νέο πνεύμα ευελιξίας, συνεργατικότητας και εργασιακής συμπεριφοράς. Υπό την επίβλεψη του Ολλανδού αρχιτέκτονα Joost Frijda που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, μικρά δωμάτια συνενώθηκαν σε μια ενιαία αίθουσα.

Καλαίσθητοι καναπέδες, τραπέζια και φυτά (που κρέμονται ανάποδα από το ταβάνι!) κλέβουν την παράσταση. Στους τοίχους βλέπουμε ενδιαφέροντα έργα τέχνης, με την υπογραφή Ολλανδών καλλιτεχνών. Το καλύτερο είναι ορισμένα φωτεινά σήματα που αναρτήθηκαν κατά μήκος της αίθουσας και φέρνουν στο μυαλό το αεροδρόμιο Schiphol στο Αμστερνταμ.

Νέο πνεύμα

Ο πρέσβης μάς εξηγεί: «Δεν άλλαξε μόνο η όψη αλλά και ο τρόπος με τον οποίον εργαζόμαστε. Παλιά ο καθένας είχε το γραφείο του. Εννοείται και εγώ ο ίδιος. Τώρα υπάρχουν ορισμένες θέσεις και όλοι μας καθόμαστε σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα. Εχουμε εφοδιαστεί και με φορητούς υπολογιστές για μεγαλύτερη αυτονομία. Επειδή εργαζόμαστε όλοι μαζί, πρέπει να ελέγχουμε τον τόνο της φωνής μας. Από την άλλη, έχει πιο πολύ ενδιαφέρον να κινείσαι μέσα στον χώρο, όπως και το να κάθεσαι δίπλα σε άλλους συναδέλφους. Οι δουλειές γίνονται ταχύτερα, τα όρια καταργούνται. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και αλληλεπίδραση», μου εξηγεί την ώρα που βολευόμαστε σε ένα μεγάλο ζευγάρι αντικριστές πολυθρόνες που λέγονται «Love Seats».

«Στόχος μας ήταν να τονωθεί η προσωπική πρωτοβουλία και το ομαδικό πνεύμα. Και περιμένουμε με μεγάλη χαρά να ξεναγήσουμε στα γραφεία μας αλλά και στο Orange Grove όλους όσοι θέλουν να έρθουν στο open day».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή