Απομακρύνθηκαν οι Σύροι από την πλατεία Συντάγματος

Απομακρύνθηκαν οι Σύροι από την πλατεία Συντάγματος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της Δευτέρας έληξε η διαμαρτυρία Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα, στις 3 π.μ. της Δευτέρας, αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν 58 πρόσφυγες (ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τρία παιδιά) μεταφέροντάς τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Στη 1 μ.μ. χθες αφέθηκαν ελεύθεροι και τα γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο. Το ξημέρωμα, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων καθάρισαν τον χώρο και περισυνέλεξαν τα λιγοστά υπάρχοντα που άφησαν στον χώρο οι τελευταίοι πρόσφυγες.

«Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους, με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Ανταποκριθήκαμε «στο αίτημα τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής των Σύρων προσφύγων για προστασία και βοήθεια, όσο και στην απαίτηση των Ελλήνων πολιτών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου της πρωτεύουσας», συμπλήρωσε.

Για απαράδεκτη αστυνομική επιχείρηση έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας πως «το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η παραμονή των προσφύγων στο Σύνταγμα και όχι η έλλειψη σχεδιασμού για την υποδοχή, τη στέγαση και την περίθαλψή τους ούτε η προκλητική αδιαφορία για την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (βλ. Οδηγία 55/2001)».

Μέχρι την Κυριακή, 603 Σύροι πρόσφυγες είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου. «Εχουμε δυνατότητα για χορήγηση ασύλου σε περίπου 10 άτομα την ημέρα. Μας ενδιέφερε να πάρουμε στα χέρια μας τις αιτήσεις, ώστε να δούμε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα», λέει στην «Κ» ο κ. Αγγελος Συρίγος, γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, καταγράφηκαν 78 οικογένειες μεταξύ των αιτούντων (κάποιες είναι πολύτεκνες), 40-45 έχουν προβλήματα υγείας (αρκετοί είναι τραυματίες από τον πόλεμο), ενώ περίπου 200 άτομα έχουν συγγενικά πρόσωπα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό που μας εντυπωσίασε», σημείωσε ο κ. Συρίγος, «είναι ο ρόλος των λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση ασύλου».

Σε ξενώνες, ξενοδοχεία

Από το σύνολο των Σύρων προσφύγων 45 (23 παιδιά) φιλοξενούνται από την Παρασκευή στον ξενώνα αστέγων «Εστία των Αθηνών» του Δήμου Αθηναίων, ενώ επιπλέον 110 άτομα βρίσκονται σε δύο ξενοδοχεία, ύστερα από προφορά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Ο Δήμος Αθηναίων εξήντλησε τις δυνατότητές του φιλοξενώντας οικογένειες Σύρων προσφύγων που βρίσκονταν στο Σύνταγμα, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι η θέση αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι στο πεζοδρόμιο. Το ίδιο οφείλει να κάνει το κράτος, που είναι υπεύθυνο για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλοι δήμοι της Αττικής», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στον ξενώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή