ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΠΑ οδεύει προς «λουκέτο» εντός του 2015

to-ekpa-odeyei-pros-loyketo-entos-toy-2015-2059342

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συνεχίσει να λειτουργεί το 2015 αλλά μόνο στα… χαρτιά; Το σχετικό ερώτημα προκύπτει ύστερα από τη χθεσινή αναφορά του πρύτανη του ιδρύματος Θεόδωρου Φορτσάκη για κατάρτιση πλασματικά ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2015 και τη δραματική έκκληση για χορήγηση έκτακτης βοήθειας.

Ειδικότερα, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των πανεπιστημιακών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στην εκδήλωση σχετικά με τη δεινή κατάσταση του ιδρύματος εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης διοικητικού προσωπικού μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Το ΕΚΠΑ θα υποβάλει πλασματικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος δεν καλύπτει τις πραγματικές του βασικές ανάγκες και στην ουσία προδικάζει την πλήρη αδυναμία λειτουργίας του μέσα στο 2015, όπως ανέφερε ο κ. Φορτσάκης. Ηδη, σε πολλά τμήματα είναι αδύνατη η προμήθεια αναλώσιμων, αντιδραστηρίων και υλικών για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ οι πάγιες δαπάνες (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα) πρέπει να περικοπούν τουλάχιστον κατά 20%. Σχεδόν αδύνατη θα καταστεί και η συντήρηση ευαίσθητου εξοπλισμού και των μεγάλων υποδομών. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΕΚΠΑ το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 (11,5 εκατ. ευρώ) είναι μειωμένο κατά 74% σε σχέση με το 2009 και προκύπτει έλλειμμα τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ ως προς την αντιμετώπιση των ανελαστικών δαπανών του ιδρύματος.

Τα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης μεγεθύνονται από τις περίπου 1.700 μετεγγραφές και τη φυγή διοικητικών υπαλλήλων λόγω της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ ζήτησε την άμεση επάνοδο των 142 διοικητικών που βρίσκονται στη φάση της κινητικότητας και των 247 διοικητικών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για ατεκμηρίωτη και εξαιρετικά δυσανάλογη «συμμετοχή» του ιδρύματος στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας και ζήτησε νομοθετική παρέμβαση ώστε το ΕΚΠΑ να μπορεί να προσλάβει το δικό του προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Μάλιστα, πρότεινε το προσωπικό καθαριότητας που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα από άλλους φορείς του Δημοσίου (ανέφερε ως παράδειγμα τις καθαρίστριες που διαμαρτύρονται έξω από το υπ. Οικονομικών) να μεταταγεί στο ΕΚΠΑ. Για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, πάντως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αποδοχή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της απόφασης του Ιουνίου», σύμφωνα με την οποία τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη επιπλέον διοικητικών υπαλλήλων.

Μάλιστα, πρύτανης, συγκλητικοί, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί υπάλληλοι πιάστηκαν χέρι χέρι και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα Προπύλαια (τηρώντας τη «θεατρική» παράδοση των τελευταίων ετών;) ως συμβολική γραμμή άμυνας του δημόσιου ΑΕΙ.

Αλλα ιδρύματα

Βέβαια, το θέμα της υποχρηματοδότησης αφορά όλα τα ΑΕΙ, όπως διεφάνη και από το ψήφισμα της Συνόδου Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Για τον αριθμό εισαγομένων στα ΑΕΙ, τα ιδρύματα ζήτησαν να καθορίζεται με τριμερή συμφωνία μεταξύ πανεπιστημίων, Αρχής Αξιολόγησης (ΑΔΙΠ) και υπ. Παιδείας.

Τέλος, γονείς φοιτητών υπό μετεγγραφή σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ σε ανοιχτή επιστολή τους κάνουν λόγο για ιδιότυπη ομηρία των παιδιών τους εξαιτίας της στάσης των ΑΕΙ. Οι γονείς ζητούν από τα ΑΕΙ να εγγράψουν τους φοιτητές και να μην προχωρήσουν την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου των μετεγγραφών.