«Η κρίση θα έπρεπε να λειτουργήσει ως αφύπνιση»

«Η κρίση θα έπρεπε να λειτουργήσει ως αφύπνιση»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το βασικό προσόν ενός βιβλίου; «Να μην είναι βαρετό» ομονοούν όλοι, και σ’ αυτό εστίασε ο Π. Βουρλούμης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μιλώντας χθες στην παρουσίαση του 1ου βιβλίου του Γιάννη Παλαιολόγου «Ο 13ος Αθλος του Ηρακλή» – τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. «Είναι ζωντανό, δεν χάνει τον αναγνώστη καθώς μιλά με κινηματογραφικό τρόπο για τα δεινά της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα όπως η δημόσια διοίκηση που φοβάται την αξιολόγηση, οι ανίερες συμμαχίες μεταξύ ομάδων όταν διακυβεύονται κοινά τους συμφέροντα, η κακή εικόνα της Υγείας, του κράτους Πρόνοιας και της Παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Βουρλούμης.

Το βιβλίο του Γ. Παλαιολόγου -10 κεφάλαια- ξεκινά από την κλοπή του πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012 και καταλήγει να αφήνει ανοικτό το θέμα του Grexit, έστω κι αν γράφτηκε νωρίτερα από τα ζοφερά σενάρια που επανέρχονται για την Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Από τις ιστορίες προκύπτει η εικόνα μιας χώρας στην οποία έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη τόσο προς το κράτος, όσο και μεταξύ των πολιτών. Χωρίς την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, η όποια οικονομική ανάπτυξη θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Για τον λόγο αυτό ο συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος εστίασε σε μια πιθανή συνταγματική αναθεώρηση και στο πόσο ρεαλιστές πρέπει να είμαστε στη χάραξη μιας μεσοπρόθεσμης θεσμικής στρατηγικής. «Οι χώρες που έχουν λακωνικά Συντάγματα που τους επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία στη διαμόρφωση των νομοθετικών πλαισίων με βάση την εποχή, έχουν υψηλό ΑΕΠ», απάντησε ο κ. Αλιβιζάτος. «Η κεντρική ιδέα που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να διαπνέει τις πολιτικές της επόμενης μέρας και να αποτελεί το κριτήριο της αποτίμησής τους, είναι η ιδέα της ανοικτής κοινωνίας – μια έννοια που αν εφαρμοστεί ευρέως στην Ελλάδα θα έχει επαναστατικές συνέπειες και θα κάνει τη χώρα μας πιο ανθεκτική τόσο στο εσωτερικό της, όσο και απέναντι σε εξωγενή σοκ», τόνισε ο Γιάννης Παλαιολόγος, κάνοντας ένα σκωπτικό σχόλιο, ότι «για πολύ κόσμο αντί η κρίση να λειτουργήσει ως αφύπνιση για τις πυρετώδεις συνωμοσιολογικές τους φαντασιώσεις, τις επιβεβαίωσε και τις ενίσχυσε». «Δεν λέει καινούργια πράγματα, αλλά τα λέει με έναν αγγλοσαξονικό τρόπο που επιτρέπει στον σχολιαστή να στηλιτεύει ευγενικά κακές πρακτικές», είπε για το βιβλίο ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Upsteam Systems. «Χαίρομαι που το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους νέους της Ελλάδας που θα πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια της κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Βερέμης.

Ο κ. Αλιβιζάτος τελειώνοντας εκτίμησε: «Η οικονομική αποτελμάτωση που επιβάλλει το γερμανικό δημοσιονομικό μοντέλο κλονίζει τις βάσεις της αφοσίωσης στην Ευρώπη που έχουν οι Ελληνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή