Εκβίαζαν 25 καταστηματάρχες σε περιοχές της Αττικής

Εκβίαζαν 25 καταστηματάρχες σε περιοχές της Αττικής

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και περίπου ένα χρόνο αστυνομικοί της Ασφάλειας παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις κινήσεις ομάδας «μπράβων» που εκβίαζαν καταστηματάρχες σε Ιλιον, Πετρούπολη, Θησείο, Γκάζι και Μικρολίμανο. Στο διάστημα αυτό προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας απειλούσαν τους ιδιοκτήτες συνολικά 25 καταστημάτων (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), εκ των οποίων πέντε έχουν ήδη καταθέσει επώνυμα στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Από τις μαρτυρίες τους και τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης απαιτούσαν από τα θύματά τους ποσά που κυμαίνονταν από 200 έως 700 ευρώ τον μήνα. Ενας από τους καταστηματάρχες – μάρτυρες κατηγορίας δήλωσε στους αστυνομικούς ότι κατέβαλλε «μηνιάτικο» στην ομάδα από το 2001, ήτοι συνολικά ποσό που ξεπερνάει τις 90.000 ευρώ.

Ο εγκέφαλος της σπείρας είναι κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς έχει κατηγορηθεί, στο παρελθόν, για απόπειρες ανθρωποκτονίας και εκβιασμούς, ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 17 ετών. Ο «καράφλας», όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε και το 2011 κατηγορηθεί ότι ηγείτο ομάδας εκβιαστών (η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2013), ενώ το 2006 φέρεται να ενεπλάκη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο εκτέλεσης «συμβολαίου θανάτου». Μέλη αντίπαλων συμμοριών μπράβων φέρονται να έχουν ζητήσει, ήδη από το 2008, την εξόντωσή του και να έχουν προσπαθήσει να επινοήσουν τεχνάσματα προκειμένου να πετύχουν την εκτέλεσή του σε άδειά του από τη φυλακή.

Πλην του «καράφλα», για συμμετοχή στην ομάδα συνελήφθησαν επτά άτομα, Ελληνες και Αλβανοί, οι περισσότεροι με πλούσιο ποινικό παρελθόν. Ενδεικτικά, δύο από τους συλληφθέντες είχαν και το 2011 κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα μπράβων. Συγκαταλέγονται μεταξύ των 217 «μπράβων» εις βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας έχουν μικρότερη προϋπηρεσία σε θέματα εκβιασμών, ωστόσο έχουν συλληφθεί για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών και διάφορα άλλα αδικήματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξιχνιάστηκαν δύο εμπρησμοί Ι.Χ. εις βάρος επιχειρηματία που στο παρελθόν ήταν συνεταίρος με ένα από τα μέλη του κυκλώματος. Επιπλέον, εξιχνιάστηκε ξυλοδαρμός ιδιώτη για δήθεν οφειλές του προς μέλος της σπείρας. Από το θύμα οι μπράβοι κατάφεραν τελικά να αποσπάσουν 12.250 ευρώ. Ανοικτό αφήνουν, τέλος, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο με τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας μπράβων να συνδέεται και η ένοπλη επίθεση με 15 τραυματίες σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο. Και αυτό διότι ο ένας από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος φέρεται να διατηρούσε, στο παρελθόν τουλάχιστον, επαφές με μέλη της εξαρθρωθείσας ομάδας μπράβων. Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν σημαντικό χρηματικό ποσό, πιστόλια, φυσίγγια μικροποσότητα κάνναβης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή