Σύντομα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Αερομαχία με τουρκικά F-16

Εμπλοκή σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο ανάμεσα σε ένα ζεύγος τουρκικών F-16 και δύο ελληνικών Mirage 2000-5. Μοίρα 6 τουρκικών αεροσκαφών παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο βορειοδυτικά της Λέσβου όπου ήρθε αντιμέτωπη με τα ελληνικά μαχητικά. Τα δύο οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και υπήρξε σύντομη αερομαχία, που κατέληξε στην αποχώρηση των Τούρκων. Πρόκειται για τη 2η εμπλοκή που καταγράφεται εντός του 2014. Συνολικά χθες σημειώθηκαν 22 παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά αεροσκάφη.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Ακαρπες οι έρευνες στον «Ονασαγόρα»

Δεν εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις αρχές του επόμενου χρόνου, οι έρευνες της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΚΟGAS θα στραφούν στο κοίτασμα «Αμαθούσα», που βρίσκεται επίσης στο οικόπεδο 9.

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Εως 11/2 η δίκη Παπακωνσταντίνου

Το αργότερο μέχρι την 11η Φεβρουαρίου, εκτός και αν προκηρυχθούν εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες για τη συγκρότηση του δικαστηρίου καθώς διαβιβάστηκαν στον πρόεδρο της Βουλής τα ονόματα των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα μετάσχουν στην κλήρωση για την ανάδειξη της σύνθεσής του. Ο Αρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και 9 αντεισαγγελέων, ενώ το ΣτΕ διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών, εκ των οποίων όμως οι 8 έχουν κώλυμα, καθώς έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε την υπόθεση. Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των δικαστών και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εγκριση από Ε.Ε. και κονδύλια

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020». Οι δράσεις του καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Το ύψος του ανέρχεται στα 486.913.888 ευρώ, εκ των οποίων 377.228.416 ευρώ είναι η ενίσχυση της Ε.Ε. Κεντρικός στόχος, η ελληνική δημόσια διοίκηση να καταστεί συνεκτική, καλά συντονισμένη, ευέλικτη, εξωστρεφής.

«ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ»

Η ενημερότητα της ΕΠΟ ανακλήθηκε

Ανακαλεί με έγγραφό της η ΙΖ΄ ΔΟΥ τη φορολογική ενημερότητα που έδωσε στην ΕΠΟ υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εκ παραδρομής και από αναρμόδιο όργανο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΑ. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ι. Ανδριανός δήλωσε ότι θα φροντίσει να δοθεί η επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «εκπίπτουν ως άκυροι όλοι οι σχετικοί περί του αντιθέτου ισχυρισμοί της ΕΠΟ, η οποία καλείται πλέον να λογοδοτήσει στον φίλαθλο κόσμο τόσο για τη χρονίζουσα ολιγωρία της στην καταβολή των οφειλών της όσο και για τις αήθεις εκφράσεις στις οποίες κατέφυγε (ιδίως δε για τα περί παρακράτους που λειτουργεί στο εσωτερικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και μισεί το ποδόσφαιρο)». Το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τη μη τέλεση του προγραμματισμένου για αύριο αγώνα Νίκης Β. – Παναιτωλικού λόγω μη ρυθμισμένων οφειλών της ομάδας του Βόλου σε δύο ποδοσφαιριστές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Διευκρίνιση για Αμφίπολη

Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το φύλο, την ηλικία και το ανάστημα του νεκρού που εντοπίστηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Στο διευκρινιστικό δελτίο Τύπου, που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή την ανάρτηση στο Διαδίκτυο «ανυπόστατων “πληροφοριών” και εικασιών σχετικά με το οστεολογικό υλικό», υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση του υλικού έχει ανατεθεί σε ομάδα ειδικών επιστημόνων από το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Η μελέτη των σκελετικών καταλοίπων από τον Τύμβο Καστά εντάσσεται σε ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που «περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος περίπου 300 σκελετών» από την περιοχή, χρονολογουμένων από το 1000 έως το 200 π.Χ. Στόχος του προγράμματος, τα τελικά αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν το 2016, είναι η διερεύνηση του ανθρωπολογικού, κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου του πληθυσμού της Αμφίπολης.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Σε εφαρμογή όρια από το νέο έτος

Από τις αρχές του έτους θα εφαρμοστούν τα όρια στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά ειδικότητα που θα συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Εργαστηριακών Ιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ). Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία πριν εφαρμοστεί θα τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή